Избрани Новини

Мавзолеят грейна в червено по повод Световния ден на хемофилията

Всяка година светът отбелязва Деня на хемофилията - акт, с който обществото изразява съпричастност към засегнатите от това заболяване.

В света за 75% от пациентите все още не е осигурено адекватно лечение и грижи. Хемофилията е заболяване, при което организмът на болния не изработва някоя от съставките на кръвта, участваща в процеса на нейното съсирване. С лечение и правилна грижа приблизително 400 000 човека с хемофилия от цял свят биха могли да водят нормален начин на живот. Без лечение хемофилията може да доведе до обилно кървене, силна болка, тежки ставни изменения, инвалидизация в ранна възраст и не на последно място - малка преживяемост на тези пациенти.

"Хората с тази болест са хора като всички нас. Те могат и трябва да бъдат пълноценни членове на обществото ни! В акт на съпричастност към тях по вече създадена традиция в Плевен за пореден път отбелязахме Световния ден на хемофилията, осветявайки в червено символа на Плевен - Мавзолея "Св.Георги Победоносец". Благодаря на Бойко Гаргов за личния ангажимент, както и на момчетата от "Рули"- ООД за безплатното техническо обезпечаване на инициативата!", написа кметът Георг Спартански на профила си във Фейсбук.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов