Проф.Радка Аргирова: Ще има пик на заразени около Великден

Хора с първа игла на "Астра Зенека" да си поставят втора игла с РНК ваксина

Ще има пик на заразени около Великден. Има малко лъжливо понижаване. Антителата срещу ваксините успяват да неутрализират, макар и в различна степен. Ние година и 4 месеца сме с един щам. Ваксините, които се произвеждат днес, ще бъдат ефективни, едва ли ще се наложи 2 пъти в годината да се сменят ваксини, заяви вирусологът проф. Радка Аргирова по БНТ.

По думите ѝ е всички хора не искат втора доза на ваксината на "Астра Зенека".

"Налице е световна търговска война, с "Джонсън и Джонсън става същото". Всички ваксини имат нежелани ефекти. Не трябва да се смесват ваксини, може . Освен антитела имаме и клетъчен имунитет. 2 или 3 месеца трябва да минат след преболедуване, за да един човек да се ваксинира, добре е всеки да си види антителата, съществуват и тестове за клетъчен имунитет", категорична бе проф.Аргирова.

По думите ѝ Национален оперативен щаб за борба с коронавируса трябва да има, който трябва да прави разбор ежедневно или през няколко дни.

Според нея хората не са уверени, че навреме се отваря и затваря.

"Медицински експертен съвет продължава да съществува и не е разпуснат. Очаквам коренно различен щаб", добави проф.Аргирова.

Тя коментира и информацията за изолиране на български вариант на коронавируса от 2 лица в България.

"Този нов мутант е идентифициран точно, но трябва да се потвърди. Непрекъснато ще има нови варианти", допълни проф.Аргирова.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"