Новият български филм “Късата клечка” поглежда към генезиса на злото (видео)

Участват Руслан Мъйнов, Китодар Тодоров, Никола Стоянов и Валери Йорданов

Новият филм на режисьора Димитър Петков (“Тишина”, “Опашката на дявола”), след близо 20-годишно отсъствие от големия екран, се обръща към близкото минало, за да се опита да разшифрова неясното ни настояще.
Действието в “Късата клечка” се развива в рамките на една вечер. Началникът на провинциален милиционерски участък оставя за нощно дежурство свой подчинен, за да "навести" младата му съпруга. Двама старшини, наясно с похожденията на офицера, са готови на всичко, за да го покрият. Започват с невинна хитрост, но спиралата на лъжите ги довежда до убийство, което се превръща в “бойното кръщене” на младия им колега.
Животът продължава, а пазителите на реда се заплитат в сатанински възел. Участниците в него няма да станат приятели. Ще се превърнат в съюзници по неволя, зловещо “свързани” лица. Ще се дебнат, и всеки от тях ще знае, че другият няма да му прости, ако може да си отмъсти. Всеки ще таи омраза към останалите, но всички задружно ще пазят общата мръсна тайна.
Филмът представя любимците на публиката Китодар Тодоров и Руслан Мъйнов в една по-необичайна за тях, мрачна светлина в ролите на двамата старшини. В ролята на "младшия” влиза Никола Стоянов, а Валери Йорданов допълва състава като началника.
Автор на сценария е Димитър Златинов, който от 20 години живее и работи в Австралия. Оператор на “Късата клечка” е Иван Тонев, а продуцент - “АРС ООД”. Филмът е осъществен с подкрепата на ИА “Национален филмов център”.
“Късата клечка” имаше своята предпремиерна прожекция на фестивала “Златна роза” във Варна и ще бъде представен на Киномания 2021 на 16-ти април, петък, 19:30.
По думите на режисьора Димитър Петков, “както клетката съдържа модела на цялото тяло, така и “Късата клечка” съдържа ДНК-то на нашето социалистическо минало и спорно настояще. На всеки режим, който не може да просъществува без насилие и терор. Навсякъде, където Страхът победи разума и достойнството”.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия