Избрани Новини

Земеделците получават помощ за поддържане на родословна книга и за генетичните качества на животните

Животът

11-04-2021, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

До 5 май 2021 г. Държавен фонд „Земеделие” ще приема документи по схемата „Държавна помощ за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните”.

Помощта е насочена към регистрирани земеделски стопани, занимаващи се с животновъдство. Предоставя се за подпомагане на селекционните дейности в животновъдния сектор под формата на субсидирани услуги от одобрени организации и от Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) в случаите, в които няма одобрена развъдна организация за определена порода.

Общият бюджет по схемата е 7.5 милиона лева, като средствата се предоставят на два транша. За първия транш се предвижда изплащане на 40% от общата сума, а остатъкът от утвърдения бюджет ще бъде изплатен на втори транш.

Срокът за сключване на договорите и изплащане на първия транш от средствата е до 31 май 2021 г.  Кандидатстването за финансиране на втори транш ще бъде от 24 август до 10 септември 2021 г., а изплащането му – до 30 септември 2021 г.

Средствата покриват до 100% от административните разходи за създаване и поддържане на родословна книга и до 70% от разходите по изпитвания за определяне на генетичните качества или продуктивността на животните.

Указанията по помощта са качени на сайта на ДФ „Земеделие“.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)