Избрани Новини

Днес е Световен ден за борба с Паркинсон

Той се отбелязва всяка година на 11 април

Това е дегенеративно неврологично разстройство и засяга 6.3 милиона души в света или 0.15% от населението. В България хората, които живеят с Паркинсон, са около 20 000 души, като 10 % от тях са в късна фаза на заболяването. Паркинсон е второто най-често срещано неврологично разстройство, жестока болест, която засяга не само болните, но и техните семейства.
Джеймс Паркинсон за пръв път през 1817 година подробно описва болестта и типичните й симптоми: треперене на ръцете и краката, прегърбване, неравномерна походка, тенденция към накланяне на тялото напред и нарушен говор. Съществува лечение, което се препоръчва при пациенти в напреднала фаза.
Лалето е символ на хората, живеещи с Паркинсон. Историята на символа започва през 1980 година в Холандия. Холандският градинар Ван дер Верелд, който имал болестта на Паркинсон, селектирал специално лале с червена и бяла окраска, което кръстил Паркинсон. На 11 април 2005 година червеното лале е обявено за световен символ на болестта по време на конференция на 9-тия Световен ден на болестта на Паркинсон в Люксембург.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)