Избрани Новини

Шестима от обвинените за участие в група за изнудване чрез заплахи и насилие над длъжници остават в ареста

Крими

09-04-2021, 15:21

Снимка:

ПРБ

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Четирима с по-леки мерки за неотклонение

Шестима от обвинените за участие в 10-членна организирана престъпна група за изнудване чрез заплахи за убийство и насилие над длъжници на кредитно дружество остават за постоянно в ареста. Един е с мярка за неотклонение „гаранция в пари“, и един – с „подписка“.

Това определи Апелативният специализиран наказателен съд на 08.03.2021 г. вечерта, след като потвърди взетите от първоинстанционния съд мерки „задържане под стража“ за петима от обвинените и измени в най-тежката („от подписка“ в „задържане под стража“) мярката за процесуална принуда на друг участник в престъпното сдружение.

Двама от привлечените към наказателна отговорност за участие в престъпната дейност са с „гаранция в пари“ от 5000 и 10 000 лв., определени им от наблюдаващия делото прокурор.

В открито съдебно заседание съдебният състав потвърди тезата на Специализираната прокуратура, че събраните до момента доказателства са основание да се предположи участиетo на всеки от тях в престъпленията, за които са обвинени. А за лишените от право на свободно придвижване – че е налице реална опасност да извършат ново престъпления, в т.ч. да влияят на свидетели и да заличават доказателства. По отношение на тях съдът взе предвид и високата обществена опасност на деянията им.

Участниците в престъпното сдружение бяха задържани на 31.03.2021 г. при специализирана полицейска операция на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура. В хода на действията по разследването бяха намерени и иззети документи, записки с имена на длъжници, пари и други доказателства. Установено бе, че групата е действала от юни 2020 г. на територията на Бобов дол, Радомир, Дупница и София. Повечето от членовете на групата са имали трудово-правни или гражданско-правни отношения с дружеството, в чиято полза „събирали“ с насилие дължими от кредитополучателите суми.

Жертви на изнудване са били предимно малоимотни и граждани с финансови затруднения. Предоставяните им кредити били най-често в размер на 500-1000 лв. срещу лихва от 12 до 20 процента. При забавяне на вноска или на окончателно погасяване на дълг, длъжниците били заплашвани със смърт, изнасилване, палеж. На някои от тях бил нанасян побой.

Повечето от обвинените за участие в групата са осъждани или с криминални регистрации за престъпления срещу личността.

Това е втората група за изнудване на задлъжнели към кредитни дружества граждани, неутрализирана от ГДБОП и Специализираната прокуратура в рамките на седмица.

В хода на разследването, чрез процесуално-следствени действия, продължава изясняването на установени данни, че участници в престъпното сдружение са подготвяли и/или са извършвали и престъпления срещу политическите права на гражданите – купуване на гласове. При извършените претърсвания по досъдебното производство за изнудване са намерени и иззети списъци с имена на хора и личните им данни.

Определението на Апелативния специализиран наказателен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)