Избрани Новини

Благоевград е на трето място по безработица в страната

Благоевградска област остава и с най-ниското работно възнаграждение

Според данни на Агенцията по заетостта Благоевград се нарежда на трето място по безработица в страната след София и Пловдив. Освен челното си място по брой безработни, Благоевградска област остава с най-ниското работно възнаграждение. За година средната брутна работна заплата за областта е 992 лева, каквато е и във област Видин.

През февруари броят на регистрираните безработни в Благоевградска област се е увеличил с малко над 1 процент спрямо същия период миналата година.

“От началото а годината броя на регистрираните безработни в петте бюра по труда на територията на област Благоевград намаляват с 389. а спрямо аналогичния период на миналата година 2020 година имаме едно увеличение от 1,5% или с 2 194 лица. С най-голямо равнище на безработица са отново общините Белица и Якуруда”, каза Станислава Поповска – директор на регионалната служба по заетостта Благоевград пред БНТ.

Най-голям процент от хората, които са изгубили работата си, са били заети във сферата на търговията, хотелиерството и ресторантьорството.

“В същото време именно тези работодатели, в зависимост от поръчките и обема на работа, които имат, също обявяват свободни работни места. Също така доста работни места на територията на област Благоевград са обявени отново в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, така също и в сферата на услугите”, обясни Станислава Поповска.

Най-трудно работа намират хората над 50 години, тъй като на пазара на труда се търсят предимно млади кадри.

И тази година работодателите могат да кандидатстват по програма за насърчаване на заетостта за безработни лица от различни целеви групи.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)