Избрани Новини

Служители на ЮЗДП залесиха 4 декара край Дупница

Възстановиха изсъхнала през 2016 г. гора от бял бор край Крайници

4 декара нови горски площи по склоновете на планината Верила, в района на ДГС - Дупница, залесиха днес служители от централното управление на Югозападното държавно предприятие. Студеното време и мокрият сняг създадоха временни затруднения при придвижването до обекта в землището на дупнишкото с.Крайници, но не попречиха на ентусиазма и усърдието на екипа да помогне за възстановяване на изсъхнала през 2016 г. гора от бял бор, нападната от върхов корояд.

На предварително подготвените ръчно тераси с помощта на моторни свредели и мечове на Колесов мъжете издълбаха дупки. Засаждането се извърши с контейнерни фиданки от черен бор, който е сухоустойчив вид. Фиданките със закрита коренова система имат висок процент на прихващане. Затова експертите са убедени, че след време на мястото ще израсте смесена гора от зимен дъб, цер, бял и черен бор, която ще устои на климатичните промени.

Утре нови 4 декара гори ще залесят служители на ЮЗДП в землището на с.Росоман на територията на ДГС "Сливница”. Общо 150 дка горски площи в районите на ДЛС "Дикчан”, ДГС "Дупница” и ДГС "Сливница” поеха ангажимент да залесят служителите от всички териториални поделения и централата на ЮЗДП тази пролет. Инициативата е по повод Седмицата на гората и 10-годишния юбилей от създаване на предприятието.   Топ Новини

Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден