Избрани Новини

Борисов: Обещах на българите да имат най-добрите ваксини срещу COVID-19 и изпълних поетия ангажимент

Това заяви министър-председателят при пристигането на над 62 000 дози ваксини на „Пфайзер“

"Обещах на българите да имат най-добрите ваксини срещу COVID-19 - безплатни и доброволни. Този ангажимент е изпълнен, така че никой вече не може да каже, че няма ваксини“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при пристигането на над 62 000 дози ваксини на „Пфайзер“, които са първата пратка от очакваните до края на юни 2,7 милиона дози на тази фирма.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва на премиера Борисов, че до края на месеца се очаква в България да бъдат доставени част от допълнителните над 1,2 млн. дози ваксини, които страната ни ще получи чрез механизъм за солидарност. „До края на април ще пристигнат 700 000 дози РНК ваксини, благодарение на Вашите усилия. Така че вече сме абсолютно спокойни, че всички желаещи ще могат да си поставят РНК ваксина“, посочи Ангелов. Здравният министър добави още, че няма притеснения относно темпа на ваксинация в страната.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов добави, че през април освен РНК ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“, се очакват също количества и от векторните ваксини. Сред тях е и четвъртата ваксина, одобрена от Европейската комисия – на компанията „Джонсън и Джонсън“, от която ще пристигнат около 40 000 дози. Това ще е първата еднодозова ваксина, която ще се поставя в ЕС и у нас.

Премиерът Борисов изказа благодарност към лидерите на 19-те държави членки на ЕС, които подкрепиха България с допълнителните над 1,2 милиона дози, както и към Европейската комисия и председателя й Урсула фон дер Лайен.

„Докато се състави следващото правителство, важното е всеки ден да си изпълняваме ангажиментите. Така че пускайте и зелени коридори за ваксиниране, доставяйте максимални количества и на личните лекари, за да имунизират и останалите българи, защото това е единственият шанс да се измъкнем от пандемията“, обърна се премиерът Борисов към министъра на здравеопазването Костадин Ангелов.

Ангелов отбеляза, че до момента ваксинираните са общо 503 000, като до края на днешния ден се очаква да бъдат поставени още над 10 000 ваксини. Здравният министър заяви още, че днешната доставка от над 62 000 дози ваксини вече е разпределена, като половината са предназначени за личните лекари, а останалите – за ваксинационните центрове. По отношение на здравната система Ангелов беше категоричен, че тя е подсигурена за месеци наред с дезинфектанти, консумативи и ремедесивир.

Премиерът Борисов бе категоричен, че с осигурените медикаменти всеки пациент ще получи навременно и адекватно лечение срещу COVID-19.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)