Избрани Новини

Четири неразделни приятелки от Белене посадиха Дърво на Приятелството

В крайдунавското градче тече кампанията "Засади дърво – остави следа"

В Белене тече кампанията "Засади дърво – остави следа". По инициатива на Община Белене по повод Седмицата на гората в Белене се садят дръвчета, осигурени от фондация „Гората БГ“. Вчера дръвчета садиха ученици от СУ "Димчо Дебелянов", дръвчета посадиха и редица граждани, сред които Кристина Любенова и нейните приятелки, както и учителката от ДГ “Знаме на мира“ Надка Шалваркова с внучето си, родители с деца.

Ето какво е написала в профила си Кристина Любенова:

„Приятел е този, който знае песента на сърцето ти и може да ти я запее дори когато си я забравил“ - Дейв Бари Четири неразделни приятелки вече имат дърво на приятелството. Въодушевени от инициативата на общината на града ,, Засади дърво- остави следа ‘‘, днес с моите приятелки - Радостина Линкова, Виктория Ангелова и Александра Дулева, с много любов и приповдигнато настроение се сдобихме с дърво на Приятелството. Искахме да увековечим нашата дружба по някакъв начин и идеята за красива, стройна бреза – символ на сродните души, ни се стори изключително подходяща. За място избрахме едно от любимите ни места- парка на ул. Малчика. Въоръжени с лопати, лейки и с необходимото настроение, не след дълго пред нас се изправи едно младо, току-що посадено дърво, обещаващо да издигне своето стройно стебло и да се развие с цялата си прелест.

А защо бреза, ли? Потърсихме информация за нея. Научихме, че тя е символ на пролетното равноденствие, на духовно просветление и равновесие. На руски език "берëза" произхожда от глагола "беречь" и означава "берегиня"-пазителка. Скандинавците свързват това дърво със здравето и късмета, древните финландци - с надеждата и продължаващия живот, а славяните считат брезата за дърво – защитник на човека.

Представяхме си как един ден нашите децата ще минават през там, ще поглеждат към това дърво, което вече ще бъде голямо и ще се усмихват, защото ще знаят, че е символ на нашето сплотено приятелство.“



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)