Днес Епископската базилика в Сандански отваря отново врати

Първите откриватели на комплекса са войници от Втора българска армия през 1917 г.

Епископска базилика - Сандански отваря отново врати днес. Разрешени са индивидуалните посещения при използване на не повече от 30% от капацитета на обекта.
Достъпна е за всички, които имат интерес към богатата история и архитектура по нашите земи.
Разположена в центъра на Сандански, Епископска базилика със своята архитектура, изключително богата художествена ценност, каменнодекоративна пластика, стенна живопис и мозайки е най-представителната и доминираща сграда в град Партикополис през късноантичната и раннохристиянската епоха. Смята се, че е изградена в три фази, които обхващат периода от 4 в. до средата на 6 в.
Първите откриватели на комплекса са войниците от Втора българска армия през 1917 г., когато при строеж на сграда за щаб на армията войниците попадат на останки от масивна кръгла сграда, определена като баптистерий от археоложката В.Иванова. През 1989 г. тогавашният  директор на Археологическия музей наСандански Владимир Петков провежда спасителни археологически разкопки, които поставят началото на системното проучване на Епископския комплекс.
В ансамбъла на комплекса доминира класическа елинистична трикорабна базилика с великолепни подови мозайки, разкошна вътрешна архитектура и уникална мраморна олтарна преграда с изображения на сцени от Евангелието. Към него също принадлежат вътрешен двор (атрий), кръгъл баптистерий, мартириум и още няколко постройки.
Работно време:
Вторник - Неделя
09:00 ч. -12:00 ч.
13:00 ч. -18:00 ч.
Почивен ден - Понеделник


Снимка на Деня

Щрихи от Плевен