Избрани Новини

Българско издателство със социален жест към децата по време на карантина

Животът

31-03-2021, 08:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Българско издателство избра модел на социална отговорност с осигуряването на безплатни книжки с приказки за децата и енциклопедии по време на въведените карантинни мерки заради пандемията. По случай 2 април - Международен ден на детската книга, издателство "Атеа" стартира кампания "Да съхраним детското психично здраве при социална изолация".

Миналогодишно проучване  показва, че половината от българските деца в карантина са изпитали отрицателни чувства, като например самота, несигурност, раздразнителност, тревожност, а над 35% от родителите преценяват, че психичното здраве на техните деца е влошено. А изследване през декември м.г. на изследователи от университета в Кеймбридж посочва, че при децата във възрастта 7-11 години, се увеличават симптомите на депресия заради частичното или пълно затваряне на детските градини и училищата.

В период на пълен локдаун, родителите трябва да се мобилизират и да създадат оптимална среда на комфорт на децата вкъщи. Като в същото време ограничават малчуганите да прекарват с часове в интернет.

Това е време за творчество, четене, пълноценно общуване със семейството и занимателни игри.

Четенето на детски книжки заедно с родителите е един от ефективните механизми за намаляване на негативното влияние на социалната изолация върху детето.

 „Това е много труден период за адаптация на децата, коментира Делян Илиев, управител на издателство „Атеа“. „В момента те отново са затворени по домовете и това ги потиска, тъй като не общуват с връстниците си, освен чрез интернет. Ние стартираме кампания, като при закупуване на една книга от нашето издателство, децата ще получават безплатна детска книга по избор. Акцията организирахме по повод 2 април - Световен ден на детската книга. Този ден не е избран случайно за празник - тогава е роден Ханс Кристиян Андерсен, с чиито приказки сме израснали всички ние. Готови сме да подарим  голям брой детски книги, за да облекчим ежедневието на децата, затворени вкъщи!“, допълва Илиев.

Издателството разполага с богато илюстровани детски поредици. Поредицата „Книжки с картинки за чудати животинки“ включва книги за деца, подходящи за възрастта 4-8 години, написани от известния наш  писател, публицист и преводач Асен Сираков. Авторът е носител на "Златно перо" за литература и публицистика, както и националната награда за детска литература „Константин Константинов“  (2018 ). Книжките са илюстрирани от известни български художници – Виктор Паунов, Тодор Попов и Румен Статков. Художникът Виктор Паунов е носител на Националната награда „Борис Ангелушев“ за илюстрация,  Наградата на IBBY за литература и книги за деца към ЮНЕСКО и националната награда „Константин Константинов“ за илюстратор (2019).

Асен Сираков с много любов е създал увлекателни книжки за малчуганите, в които героите са животни. "Приказка за Малък Мечо или кога Зайо спи зимен сън", „Приказка за малката слоница“, Приказка за една Плишимура, която дори не приличаше на плишимура“ и „Приказка за Ежко Измишльоткин и къртицата Софица“ ще накарат малките читатели да затаят дъх, докато четат или слушат историите в рими, пълни с премеждия  и комични ситуации с животинките, и да се поучат от тях.

Под формата на поеми, приказките за животни се възприемат много по-лесно от детското съзнание и се запомнят бързо.

 „Ако не впечатлиш едно дете, ако това, което гледа, слуша или чете му е скучно, не му е интересно, не го кара да създава собствени образи и ситуации, то никога няма да започне да мисли самостоятелно и да научава неща, които биха му били от полза в живота. Именно детската приказка е едно такова чудодейно творение, особено, ако се "получи", а пък когато се "получи", за това произведение няма и възраст", споделя той.

Историите в рими са много подходящи и за драматизация - децата могат да разпределят роли със свои другарчета и да играят домашни представления на мама и татко, на дядо и баба.

Книжките от тази поредица не само ще накарат малчуганите да съпреживяват, да развиват въображението и емоциите си, но и да научат повече за природата, и света на животните. Дидактичният елемент в тях ще затвърди представите им за добро и зло, за справедливостта, за приятелството, за смелостта, доблестта и др.

За подрастващите и учениците е подходяща поредицата за митични създания от фолклора, легендите, литературата и киното, съдържаща бoгaти цвeтни илюcтpaции, кapти c oбoзнaчeни тepитopии и фaктoлoгични кapeтa. Чрез книгите децата ще научат как и от къде произлиза мита или легендата, породил иcтopиитe зa cъoтвeтнoтo създание. Енциклопедиите за динозаври и акули също са едни от любимите на деца.

 

Кампанията на издателство „Атеа“ ще стимулира семейното четене по време на карантина, като даде възможност на възрастните да си поръчат издание от богатата книжна селекция  http://www.ateabooks.com/  и осигури безплатна книжка за децата.

А какво по-подходящо занимание по време на карантина от четене на хубави книги у дома?

Кампанията продължава до 6 април.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов