Избрани Новини

От петък полицаите спират да вземат книжки за неплатени глоби

Животът

30-03-2021, 12:53

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

От петък служителите на МВР окончателно ще преустановят практиката за взимане на книжката и спиране на автомобила от движение на водачи с неплатени глоби. Това става ясно, след като решението на Конституционния съд (КС), с което промените в Закона за движение по пътищата, регламентиращи това, бяха обявени за противоконституционни, бе публикувано в "Държавен вестник".

През лятото на 2020 г. бяха приети законовите промени, които сега КС обяви за противоречащи на основния закон, с които се приеха сериозните ограничения за гражданите с неплатени глоби да напускат страната. В резултат на промените омбудсманът Диана Ковачева сезира Конституционния съд (КС) с искане за установяване на противоконституционност на чл. 171, т. 1, б. "д" и т. 2, б. "к" от закона. В искането на Ковачева се твърдеше, че те нарушават правото на свободно придвижване по територията на страната, правото на напускане на нейните предели и правото на личен живот на гражданите.

По-късно, пред Върховния административен съд (ВАС) бе образувана и частна жалба на адвокат Иглика Брусева срещу разпореждане на Административен съд (АС) - Благоевград, с което е отхвърлено искането й за прекратяване на неоснователни действия по извършването на системни проверки за невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове по Закона за движението по пътищата и неплатени в срока за доброволно плащане глоби, наложи с тях, при преминаване на ГКПП Кулата - Промахон и на ГКПП Илинден - Ексохи. Така ВАС се произнесе, че граничните власти трябва незабавно да преустановят спирането на граждани с неплатени глоби на двата пункта.

"Чрез оспорените разпоредби законодателят ограничава упражняването на основни конституционни права на гражданите, с което цели да принуди длъжниците да платят наложените им по ЗДвП глоби, като заобикаля установения законов ред за тяхното събиране. Всяко ограничаване на основни конституционни права на гражданите, което има за цел да компенсира неспособността на държавата да изпълнява задълженията си, е недопустимо в правовата държава (Решение № 6 от 2013 г. по к. д. № 5/2013 г.). Обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по принудително събиране на наложените глоби, по никакъв начин не може да бъде основание за фактическо санкциониране на гражданите", категорични бяха и конституционните съдии.

Ден след като Конституционният съд обаче отмени отнемането на шофьорска книжката заради неплатени глоби, шофьори се оплакаха от нов проблем - МВР не им дава подновените книжки, докато не платят старите си задължения. Омбудсманът Диана Ковачева посъветва МВР доброволно да върне отнетите книжки.

Според юристи, въпреки решението на Конституционния съд, няма как да си търсите правата по съдебен път, ако вече ви е била взета шофьорската книжка или са ви свалени номерата на колата заради неплатени глоби.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)