Избрани Новини

Премиерът Борисов: До май-юни ще излезем от пандемията

Разхлабваме поетапно мерките на базата на резултатите от ваксинирането и оздравелите пациенти, посочи той

„Поетапно и на базата на резултатите от ваксинирането срещу COVID-19 и оздравелите пациенти започваме разхлабване на мерките“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в гр. Бяла, Русенско. Премиерът уточни, че детските градини и ясли ще бъдат отново отворени от 5 април, обсъждат се и вариантите за връщането на учениците от 5 до 12 клас от 12 април по определена схема. Ще се разреши функционирането на откритите площи на заведенията, ресторантите, кафенетата, а театри, галерии, музеи, филхармонии, консерватории ще отворят при определен капацитет – първо на 30%, следващата стъпка ще е при заетост на 50%. Предвижда се също отпадането на забраните и за фитнеси и спа центрове.

„В тази изключително тежка ситуация в света, това е оптималният вариант между прилагането на мерки и психическото здраве на хората“, посочи министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът подчерта, че благодарение на усилията на ЕК у нас до края на тази седмица ще пристигнат 230 000 дози ваксини, а за месец април се очакват над 700 000.

„Разчитам на всички лични лекари, на всички наши медицински специалисти да поставят по 10 000-15 000 ваксини на ден. Това означава, че ще достигнем към 1,5 милиона българи, които или да са ваксинирани или да имат защита с антитела след преболедуване и май-юни вече ще излизаме от пандемията“, категоричен бе премиерът Борисов.

В Бяла министър-председателят Бойко Борисов коментира и опитите на опонентите да внушават, че предстоящите след няколко дни избори няма да бъдат честни. „Тяхната единствена цел е суматоха в държавата, да няма стабилност, в тази среда единствено могат да виреят, но хубаво ли е това за държавата и за обществото“, добави Борисов. Премиерът беше категоричен, че опонентите се стремят да заливат обществото с фалшиви новини, защото реално няма какво да покажат като свършена работа. „Хората да си направят изводите, нищо повече“, добави премиерът.

Министър-председателят акцентира, че работата на правителството е фокусирана върху образованието, здравето, спорта и културата. В тази връзка премиерът Борисов разгледа новата многофункционална спортна зала, за която правителството отпусна през 2019 г. 1 800 000 лева на община Бяла. Размерът на залата позволява провеждането на състезания и тренировки по волейбол, баскетбол, хандбал, футбол, тенис, бадминтон, борба, бокс, джудо, вдигане на тежести и др. А през 2018 г. кабинетът осигури на общината 3 682 672 лв. за проект за доизграждане и оборудване на СУ „Панайот Волов“, което е най-голямото средищно училище в общината. В него се обучават около 380 деца от 5 до 12 клас от висококвалифициран учителски колектив.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)