Избрани Новини

Днес е Международен ден на апитерапията

Така се нарича лечението чрез пчелни продукти

На 30 март отбелязваме Международния ден на апитерапията. Така се нарича лечението чрез пчелни продукти. Медът е не само вкусна храна и подслаждаща добавка към чая, но е и естествено лекарствено средство. При апитерапията се използват дори пчели и въобще всичко, което пчелите изработват. Апитерапията е комплексно понятие от производните „апис“ – пчела и „терапия“ – лечение. Тя се дели на няколко подтерапии в зависимост от използвания пчелен продукт за лечение.

Медът е популярен от векове не само заради приятния си вкус, а и заради антибактериалните си, подхранващи и лечебни свойства. В неговия състав влизат редица витамини, ферменти, минерали, ензими и други полезни вещества. Удивително негово свойство е, че правилно съхраняван, не се разваля. За да ви бъде полезен медът обаче, той трябва да бъде взет от проверен източник. Ще познаете добрия мед по това, че след известно време престой той започва да кристализира - тоест, да се захаросва.

Алтернативната медицина набира все по-голяма популярност в този модерен свят въпреки скоростта при въвеждане на модерни технологии и синтетични лекарства за лечение на различни заболявания. Народните средства са съществували още преди появата на съвременната медицина, изпитани са от култури и народи от всички краища на света, и въпреки липсата на официални медицински потвърждения и научни обосновки, те продължават да се прилагат. Независимо от целия скептицизъм и критика, запазените през вековете домашни лечебни средства все още имат своето забележително присъствие в областта на лечението.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)