Избрани Новини

Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група за финансови престъпления

Задържани са 6 души, сред тях и организаторите

Неутрализирана е организирана престъпна група за финансови измами и пране на пари. В акцията, проведена в петък, под ръководството на Специализираната прокуратурата, са участвали служители на ГДБОП и ДАНС. Задържани са 6 души, сред тях и организаторите. Групата е действала от 2017 година при висока конспиративност на територията на цялата страна. Членовете й са много харизматични и интелигентни хора, манипулативни и комбинативни. Само един от задържаните е бил осъждан.

В хода на разследването било установена схемата на действие -  сключвани са договори за брокерство. Хората са били заблуждавани, че ще им се осигури купуването на  акции, които бързо ще могат да бъдат удвоени. С всеки от измамените е бил сключван индивидуален договор. Спрямо личността на човека, който е дошъл да инвестира, се е подхождало по различен начин. Пострадалите са над 200 души. Има и чужди граждани сред тях. Един от тях е измамен за около 1 млн. лева.  Измамите са извършени чрез 49 фирми.

Според разследващите, измамените хора също били интелигентни и богати, инвестирали са, за да удвоят богатството си. При проведените процесуално – следствени действия от адресите са иззети са карти и техника за заглушаване на мобилни апарати.

Работата по досъдебното производство продължава. Предстои утре гледане на мерките на задържаните. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов