Избрани Новини

И днес спасителите не откриха изчезналия сноубордист

Десет планински спасители влязоха отново в опасните улеи

Без резултат приключи и днешната акция по издирването на 34-годишния сноубордист, който изчезна в неделя над ски зона „Картала“. Десет планински спасители влязоха отново в опасните улеи и района на падналата лавина, под която беше засечен сигнал от мобилния телефон на изчезналия, съобщи БНР.

Спасителите предприеха ново претърсване на района, като се опитаха да засекат мобилното устройство на мъжа с рекодетектор:"Пробвахме с няколко детектор. Надявахме се да прихванем телефон или металоборд, но такова огромно поле просто няма как да се претърси дори и с такъв уред".

С риск за живота си четирима от планинските спасители са проверили и последния участък от лавината:"Ние въпреки това няколко човека влязохме, търсихме, прегледахме и гората насам. Общо взето повече от това мисля, че няма смисъл да се рискува живота на спасителите".

Въпреки реалната опасност от падане на лавини и заради натрупалия над един метър нов сняг, днес в района отново е имало фрийрайдъри, каза началникът на ПСС в Благоевград Георги Ботев: "Ако се качите сега по кабината ще видите в левия улей тук, близо до лифта, където също е опасно да падне лавина - целият склон може да се свлече, днес няколко човека и там се спускаха".

И отново призова хората, практикуващи естремни спортове, поне да са екипирани за такива условия:"Когато човек има лавинен уред, който излъчва на 30 метра или рекопластина, която се хваща от 50-100 метра, шансът да бъде намерен е много голям. Подценява ли се това нещо от хората, води ето до това - загива човек".

Заради очакваното затопляне на времето акцията по издирването на мъжа може да бъде подновена най-рано след 10 дни.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов