Избрани Новини

Камбанен звън ще оповести Светото Благовещение в Разлог

Вечерна празнична служба ще отслужи Невропокопският митрополит Серафим

Вечерна празнична служба със всички свещеници от епархията ще направи Невропокопският митрополит Серафим по случай Свето Благовещение – храмовия празник на централния храм в Разлог.
Камбанен звън ще оповести Разлог за Светото Благовещение на 25 март. Ще се отслужи празнична света литургия – за здраве и благоденствие на всички жители и гости на община Разлог, при строго спазване на противоепидемиологичните правила.
Храмът „Свето Благовещение“ е един от най-красивите храмове на България. Към края на XIX век съществуващата в Мехомия църква „Свети Георги“, 1834 година, става малка за нуждите на нарасналото българско население в градчето.
Иконом Никола Ангелов Опашков оглавява инициативата за изграждане на нов храм. През 1909 година търговецът Никола Каназирев дарява на мехомийската българска община нива за построяване на нова църква.
След освобождението на Разлог в 1912 година е създаден инициативен комитет за изграждане на новия храм, подпомогнат от местната власт. Новата църква е осветена в 1939 година. Цялостното й изографисване приключва в края на 90-те години на ХХ век. Построена е по образец на Варненската митрополия и е един от най-представителните храмове в Пиринския край.
Храмът в Разлог е единствен в Неврокопска епархията, посветен на благовещението на Света Дева Мария. Камбанарията е висока 26 м, съпоставима с Хрельовата кула в Рилския манастир. Тя има 3 камбани с общо тегло 493 кг, най-голямата тежи е 300 кг, средната - 118 кг, а малката - 75 кг. Изработени са от висококачествен бакър и английски калай и тоново построени Ре, Фа и Сол.
Вътрешното пространство на храма е изцяло изографисано в периода 2000 – 2008 година от екип млади художници–реставратори начело със Здравка Чобанова от Разлог. Иконописването на олтара е от Стефан Юлиевич Шарич от София.
Благовещение или Благовец е един от най-светлите християнски празници, свързани с възвестяването от Архангел Гавриил на Дева Мария за това, че тя ще роди по плът очаквания Спасител на човечеството, сина Божий – Иисус Христос. Празникът се почита от много майки, защото Богородица е тяхна закрилница. Празнуват и имениците.


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)