Избрани Новини

АУБ проведе уебинар за мястото на жените-лидери в IT сферата

Жените могат да имат значителен принос за развитието на високите технологии

Днес няма нищо необичайно в това жените да постигат забележителен успех в сферата на високите технологии и този бизнес тепърва ще се отваря все повече за дамите. Това беше един от основните изводи на виртуалното събитие, проведено от Американския университет в България с участието на две от неговите възпитанички с успешна международна кариера във високите технологии Ана Миличевич (съосновател на Sparrow Digital Holdings, Ню Йорк) и Деница Кръстева (старши директор разработката на продукти в Oracle, Ню Йорк).

Когато жена започва работа в технологичната област, трябва да бъде психически подготвена, че може да се окаже единствената дама в офиса. В такава ситуация жените често заемат „отбранителна позиция“ и има риск да развият „комплекс на натрапника“: когато си различен в дадена среда, започваш да се съмняваш дали мястото ти е там.

Проучвания сред бизнеса показват, че при наемане на нови членове на екип, предпочитаме хора, които приличат на нас самите – така че е съвсем нормално мъжете подсъзнателно да предпочитат мъже. „Не мисля, че те умишлено се опитват да изключат жените“, споделя Деница Кръстева и допълва: „Вярвам, че през последните години има голям напредък в това отношение, но като общество имаме да извървим още много път до равнопоставеност“.

В излязло съвсем наскоро изследване на агенция „Тренд“ за реализацията на жените в бизнеса у нас 34% от участниците считат, че в България няма достатъчно жени на високи позиции в бизнеса, а 60% вярват, че мъжете могат да се реализират по-лесно в бизнес сферата. Според проучването най-ефективните мерки за постигане на професионална равнопоставеност между жените и мъжете включват обучения за повишаване на квалификацията, еманципация при заплащането, предоставяне на повече възможности, както и гласуване на повече доверие на жените.

„Когато наемаме хора, трябва да вземем предвид положителните страни на разнообразието. Жените със сигурност имат какво да дадат на света на високите технологии и всеки мениджър, който им предоставя повече възможности за развитие, залага на печеливша стратегия”, казва в заключение Деница Кръстева.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов