Избрани Новини

Православната църква почита Св. мъченица Лидия

Имен ден празнуват – Лидия, Лидка

Денят на мчца Лидия е 23 маpт. Празнува имен ден и на 20 май - денят на Св.Лидия - отбелязан е в календара на Св.Синод. Разминаването за деня на Св.Лидия вероятно идва от разликите в католическия и православния календар. В Северна Гърция има селище с това име и близо до него - прекрасен храм и манастир на нейно име и в нейна чест. Изображението на иконата й излъчва красота, смиреност и нежност.

По исторически данни Лидия е името на кралство в древна Месопотамия (1200 г. пр.н.е. - 323 г. пр.н.е.), дом на легендарно богатия крал Крез. Първата жена, наречена Лидия, е християнска мъченица от I век и според историците това не е истинското й име, а означение, че е лидийка, т.е. родом от Лидия. Bъпреки че кралството влиза в границите на персийската империя 323 г. пр.н.е., жителите му продължават да се наричат "лидийци" до доста по-късно.

Света Лидия е била и първата християнка в Европа. Продавала е багрени платове и слушала заедно с другите жени какво говори Св.Павел Апостол по време на мисията си в нейния град. Тя и цялото й семейство се обърнали във вярата. Лидия приела Св.Павел Апостол да живее в дома им.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)