Избрани Новини

Урологът д-р Явор Семерджиев: Бъбрекът е голямата лаборатория на нашето тяло

Навременните профилактични прегледи могат да помогнат за ранна диагностика, защото когато настъпи бъбречната недостатъчност лекарите могат да спрат по-нататъшното развитие, но не могат да върнат обратно процеса

Месец март е обявен за световен месец на бъбречните заболявания. World Kidney Day - Световният ден на бъбреците се отбелязва всяка година на 11-ти март. По целия свят се провеждат много събития от публични прожекции в Аржентина до маратони Зумба и в Малайзия. Целта е да се създаде повече осъзнатост относно превантивното поведение, рисковите фактори и информираност за това как да живеем с бъбречно заболяване.

Световният ден на бъбреците е съвместна инициатива на Международното общество по нефрология   (ISN) и Международната федерация на бъбречните фондации  (IFKF).

Мисията на световния ден на бъбреците има за цел да повиши осведомеността за значението на бъбреците за цялостното ни здраве и да намали честотата и въздействието на бъбречните заболявания и свързаните с тях здравословни проблеми в световен мащаб.

Според урологът д-р Явор Семерджиев „Като всичко в живота, балансираният начин на живот, води и до нормална функция и на организма като цяло, и конкретно на бъбреците. При нормални обстоятелства имаме нужда от производство на 1,5 л. урина на ден, за да можем да се изчистим от токсините, които се натрупват естествено в организма. Друго важно е да избягваме солта. Да, тя е част от културната ни еволюция, но от биологична гледна точка, не е най-доброто нещо, което може да се приема в организма.  Претоварването със сол води до увреждане на бъбреците. Прекалената функция на бъбреците е резултат от появата на по-голямо количество на вещества, които могат да доведат до образуване на камъни и съответно бъбречно нарушение. От изключително значение е да не се забравят плодовете и зеленчуците. Плодовете и зеленчуците алкализират урината, а с това намаляват шанса за образуване на камъни или поне на по-голямата част от камъните в бъбреците. Повечето камъни се образуват в кисела среда, а плодовете и зеленчуците по естествен начин алкализират урината.“

Специализирал във Франция, Португалия, Англия, Италия, Германия, Швеция и САЩ, д-р Семерджиев е началник на отделението по урология на МК "Доверие" от 2008 г.  То  е специализирано във високотехнологична, съвременна диагностика и лечение на заболявания на простатната жлеза, пикочния мехур и бъбреците, андрологични заболявания, инконтиненция (изпускане на урина при жени), уролитиаза - комплексно лечение и проследяване. Благодарение на роботът Да Винчи и методите на роботизираната хирургия в отделението, успешно се извършват операции за плазмено изпаряване и резекция при заболявания на простатата и пикочния мехур по безкръвен път.

За здравето на бъбреците е от значение и приема на храна от животински произход. От една страна тя води до подкиселяване на урината и до по-голям шанс за образуване на камъни, но от друга страна води и до производство на повече съставки, които да се изхвърлят от бъбрека. Наличието и повишеното ниво на тези съставки в урината предразполага за появата на рисков фактор за образуване на камъни в пикочните пътища и съответно до бъбречна увреда. Например – прекаленият прием на протеин, което се наблюдава много често с цел натрупване на мускулна маса, води точно до това. До претоварване на организма. Тялото ни има нужда да се отърве от излишното количество вещество, което не може да усвои, а това от своя страна натоварва бъбреците.

„Ние винаги съветваме пациентите, които имат желание за пиене на протеини, да поддържат производство на 3 - 4 л. урина дневно, за да могат да изхвърлят това, което се натрупва в по-голямо количество в организма им. – споделя д-р Семеджиев - Много често, организмът не може да поеме всичко, което му даваме. Той си има биологично заложени в нас лимити, които не можем да преодолеем.

Проблемът с бъбречните заболявания е, че често ние установяваме увредата на бъбрека, когато вече е факт. Целта е това да не се случва, тъй като ние нямаме ранни продроми (ранни симптоми) на бъбречна недостатъчност, а я установяваме, когато вече е факт. В тези случаи ние можем да спрем по-нататъшното увреждане на бъбрека, но не можем да върнем нормалната бъбречна функция. Това е и смисълът на кампанията месец март – месец на бъбречните заболявания. Целта е да се обърне внимание на проблема и хората да  си отделят време и да си направят поне едно изследване на урина на кръвта. От тези резултати могат да се видят много неща предварително, преди да се е стигнало до бъбречна недостатъчност. Защото отново подчертавам - когато настъпи бъбречната недостатъчност ние можем да спрем по-нататъшното развитие, но не можем да върнем обратно нещата.“

Бъбрекът е една голяма лаборатория и едно изследване на урина обикновено е достатъчно. Когато рутинно се пуска изследване на кръвта всяка година, можем да видим пълната кръвна картина - анемия, ниво на белтъците в кръвта, уреа, креатинин, които са показатели на бъбречната функция и могат да ни ориентират (повишават се, когато имаме наличие на бъбречно нарушение).

Специалистите са категорични, че е от изключително значение да бъде избегната бъбречна увреда. Достатъчна може да бъде и една ехография на бъбреци – бърз и безвреден метод на изследване. Не е необходима предварителна подготовка, прием на някакви вещества или промяна на начина на живот.

„Всички тези съвети за превенция в значителна степен се отнасят и за пациенти, които имат придружаващи заболявания. Различно е, когато пациентът е здрав и когато е с диабет, с подагра, с високо кръвно налягане. Във вторите случаи е необходимо по-внимателно следене на състоянието.  Има специфични методи на изследване -  например микроалбуминурия – това е специфичен белтък, от който определено количество в урината е един от най-ранните белези на бъбречно увреждане при диабетно болни. При пациентите, които са в риск, ние правим изследвания, за да видим има ли по-висок риск за бъбречно увреждане и съответно да вземем мерки, за да не стигаме до положение на вече развита бъбречна недостатъчност. Когато вземем навременни мерки, можем да спрем по-нататъшното ѝ развитие, но не можем да премахнем вече настъпилите промени.“ – подчертава урологът.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)