Избрани Новини

Проф. Григор Горчев: Залагаме на стабилност и надграждане

"Плевен има географско предимство и трябва да го използваме", подчерта Мирослав Петров

На три основни стълба, с които страната ще бъде изведена напред, залага в програмата си коалицията ГЕРБ - СДС. Това заяви днес в пресклуба на БТА Мирослав Петров, областен управител на Плевен, областен координатор на ГЕРБ и втори в листата на кандидатите за народни представители. В представянето на управленската програма участваха още проф. д-р Григор Горчев, Пламен Тачев, проф. Димитър Господинов, Албена Тотева, Десислава Панталеева и Александър Николов.

"Залагаме на три основни стълба в програмата, с които ще изведем страната ни напред: модернизация на инфраструктурата, продължаване на реформите, инвестиции в образованието и здравеопазването. Програмата обхваща планирани цели и дейности във всеки от публичните сектори. Част от целите са преодоляване на здравната криза, изграждане ефективно здравеопазване, целенасочено и дългосрочни инвестиции в хора, образование, наука и култура. Икономически растеж на регионите, в частност Плевен и инфраструктурни проекти. Осигуряване на справедливост в обществото, правосъдие и борба с корупцията", заяви Петров. "Залагаме 100 милиарда евро БВП, 2000 лева средна работна заплата и 1000 лева минимална работна заплата", допълни той.

Мирослав Петров изтъкна редица инфраструктурни проекти, които ще развият Северна България и конкретно на Плевен. От думите му стана ясно, че на 23 март започва рехабилитацията и разширяването на пътя от пътен възел „Плама“ в посока Боаза, който ще е алтернативен път до АМ "Хемус" до завършването на последния ЛОТ. Напредва и проектът за гражданско летище и карготерминал край Плевен на базата на летище Долна Митрополия. Предстои развитие на западна индустриална зона /Плама - Опанец/. "Имаме географско предимство и трябва да го използваме", подчерта Петров.

Водачът на листата, член.-кор.проф.д-р Григор Горчев, акцентира върху нуждата от стабилизиране системата на здравеопазването.

"Всяко рязко движение или смяна на модела би довело до напрежение и хаос,", заяви световноизвестният български онкохирург. Според него е време в България да се говори за качество на лечебния процес и укрепване на екипите по места, на областните и общински болници. Проф. Горчев отбеляза, че вече са направени първите стъпки към електронизация на здравеопазването. "Системата е много чувствителна. Работил съм в САЩ, в Западна Европа и знам плюсовете и минусите на тези системи. Трябва да знаем, че здравеопазването вече е много скъпа дейност и е нужно да се съсредоточим върху качествено лечение, а това може да се постигне с национален консенсус между всички партии. Накратко - залагаме на стабилност и надграждане.", бе категоричен проф. Горчев.

Проф. Господинов допълни, че стратегическата цел е подобряване на здравето на нацията и е голяма ролята на медиците от листата на ГЕРБ да се постигне това. По думите му заплащането в тази сфера трябва да се движи 3:2:1 съответно на лекари, медицински сестри и санитари. Професорът отбеляза необходимост от оптимизиране на медицинското образование и преодоляване проблема с изтичане на кадри в чужбина.

Албена Тотева заяви, че приоритетно ще има инвестиции за професионалната реализация на учителите, като тяхното месечно възнаграждение ще се движи над средната заплата за страната.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов