Избрани Новини

Работниците имат право да сезират съда или КЗД, ако ги принуждават да се ваксинират

Ваксинирането е личен избор на всеки

Работници, които са принуждавани от работодателите си да се ваксинират срещу COVID-19, имат право да сезират съда или Комисията за защита от дискриминация (КЗД), съобщи за БНР Величка Микова, национален секретар на КНСБ и специалист по трудово право .

Продължават да постъпват сигнали в синдиката от работещи, които питат дали са задължени да се ваксинират, за да могат да работят.

"Правото на труд не трябва да бъде обвързано с условието човек да е ваксиниран, за да упражнява професията си, тъй като ваксинирането е личен избор на всеки", казва  специалистът по трудово право.

„Работниците са обезпокоени, че всеки от тях  може да не понесе такъв вид ваксина, някои по здравословни причини, други имат своите лични съображения, има професии, подложени на пряк контакт с други хора. За такива професии действително може да е необходимо лицата да бъдат ваксинирани, но това не трябва да става принудително. Всяко принудително действие представлява един вид акт на дискриминация спрямо собственото желание на индивида да бъде подложен на ваксинация и органите, които той може да сезира, това е Комисията за защита от дискриминация или пък съда“

Величка Микова припомни, че в Кодекса на труда има основание поради, което работодатели могат да освобождават работници, които обективно не могат да изпълняват своята работа, но „това трябва да се докаже с медицински документи, с медицински показания“.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)