Избрани Новини

Маратонът на приятелството "Плевен" се завръща на 23 май с нови дисциплини

Седмото издание на събитието ще се проведе в памет на своя създател Станислав Георгиев

След едногодишна пауза, наложила се поради ограниченията на коронавирусната пандемия, маратонът в Плевен се завръща на 23-и май 2021 г. Събитието, което се превърна в най-значимото състезание за региона, тази година привлича участници с интересна кауза и нова дисциплина. Друга новост е атрактивното събитие Fun Run Kids, което ще се проведе в рамките на маратона и предлага различни дисциплини с безплатна регистрация за участниците.

Маратонът в Плевен, със своите шест издания, се превърна в едно от най-обичаните и чакани състезания по бягане в страната. За да направят събитието още по-привлекателно и достъпно, включително за начинаещи бегачи, организаторите от „Айс-Оупън" обявиха, че за първи път тази година трасето ще включва и набиращата все повече популярност 10-километрова дистанция. По този начин състезанието вече има шест основни дисциплини, сред които класически маратон (42,2 км), полумаратон (21,1 км), щафета (2 х 10,55 км), 10 км, 3-километров безплатен масов крос „Аз мога“, както и Fun Run Kids детско бягане с различни дистанции според възрастовата група с безплатна регистрация.

Както всяка година маратонът в Плевен има благотворителна кауза. Седмото му издание ще се проведе под мотото „Бягаме в Плевен за достъпна среда“. Една от целите му е да бъде в помощ на хората с различни възможности и за целта набраните средства от събитието ще се използват за адаптиране на централната пешеходна зона в Плевен към техните потребности. Oфициален партньор в тазгодишното издание на Маратон „Плевен“ е Jamba – неправителствена организация, чиято основна мисия е да подкрепя хора с различни способности в България. За да покажат, че хората с увреждания са интегрална част от нашето общество с равни права, организаторите отправят специална покана към хората със специални нужди, които могат да се запишат за участие безплатно.

Събитието, което през годините утвърди името си „Маратон на приятелството", традиционно привлича стотици почитатели на спорта и активния начин на живот от България и чужбина. Със своето разнообразие от дисциплини, маратонът през годините се разви не само като състезание за утвърдени атлети, но и като семейно събитие, провокиращо хора в широк възрастов диапазон да спортуват. Най-младият участник досега е едва 3-годишен, а най-възрастният - на 83.

Събитието ще се проведе в памет на Станислав Георгиев – създател и основен организатор на Маратона на приятелството и 1000km Balkan Charity Challenge, съосновател на Спортен клуб Бегач, баща на четири деца, светъл пример и вдъхновение за мнозина. Георгиев почина внезапно на 29 март 2020 г. Със своята всеотдайност и енергичност той успя да вдъхнови стотици хора да започнат да водят по-активен начин на живот и да помагат на другите. Станислав остави светла диря в животите на много нуждаещи се чрез благотворителните каузи на маратона, както и чрез дарителските инициативи на 1000km Balkan Charity Challenge. В рамките на седем години под негова инициатива бяха събрани над 130 хил. евро, разпределени за различни благотворителни дейности в България и Румъния. Делото на Станислав Георгиев, свързано с маратона в Плевен, се продължава от неговото семейство и приятели, които са сред основните организатори на тазгодишното издание.

Регистрацията за състезанието беше възобновена на уебсайта http://plevenmarathon.com/ и до 20-и март е на ранни промоционални цени. Всички направени до момента регистрации, които не са били анулирани, остават валидни за новата дата 23-и май.

Седмият маратон в Плевен се организира от социалното предприятие „Айс-Оупън“, фондация „Светът на Мария", СКЛА Феникс, Национален алианс за социална отговорност в партньорство с Община Плевен, Jamba, Българска асоциация на лицата с интелектуални затруднения (БАЛИЗ) и Аутизъм Днес.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов