Избрани Новини

Мечият парк край Белица е затворен за посетители до 1 април

Към момента има 6 спящи мечки

Вече 20 години Паркът за танцуващи мечки край Белица е предпочитано място за разходка и отмора на много български и чужди туристи. Интересът към мечото селище не стихна дори в месеците на пандемия, когато бе отчетен повишен туристопоток, информира БНР.

„В момента паркът е затворен за посетителите до 1 април. Все още не е ясно дали заради усложняващата се епидемичната обстановка този срок няма да бъде променен“ – съобщи за Радио Благоевград Димитър Иванов, управител на мечото селище.

Той съобщи, че през всичките тези години ръководството на парка работи успешно с общинското ръководство в Белица. Проектът за създаването на мечо селище е допринесъл много както за развитието на туризма в района, така и за популяризиране на дейността на Парка.  

Много важно е какво ще се случва с мечото селище през следващите години. Една от идеите на ръководството на Парка е свързана с образованието на всички посетители. За тази цел ще бъде изграден „био път“ в гората около Парка за танцуващи мечки.

„Надявам се тази година за започнем неговото изграждане. Пътят ще бъде изграден в гората, където е самият парк. Там посетителите ще могат спокойно да се разхождат и да получават по интерактивен начин информация за дивата природа, за мечките, които няма как да пропуснем. И да разкажем малко повече за това уникално място - както за растителния, така и за животинския свят. Идеята е да се запознаят най-малките, а и по-големите посетители с някои основни белези на животните, които, когато ходим в гората не ги виждаме, а те са там“, разказа Димитър Иванов.

Според него към момента не се обсъжда идеята паркът да бъде разширен, така че в него да бъдат отглеждани още мечки.

„Другата ни идея е да се насочим към така наречените „зелени паркове“ или с други думи паркове, които имат най-малко отрицателно въздействие върху околната среда. Затова вече сме направили сериозни инвестиции. Още от миналата година в парка имаме електрическо бъги, което не отделя никакви въглеродни емисии, а и е много тихо, за да не плаши мечките, посетителите и другите обитатели. Втората ни стъпка беше закупуването на хибридна кола. Правим в момента разчети как да намалим консумацията на ток, така че се стремим да стигнем до момент, в който да нямаме никакви въглеродни емисии. Намалили сме до минимум използването на пластмасови продукти, заменяме ги с екологични и рециклируеми изделия“, уточни още Димитър Иванов.

Той съобщи, че към момента има 6 спящи мечки, но поради променливото мартенско време не е изключено някои от вече активните отново да се завърнат в бърлогите си.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов