Избрани Новини

Борисов: Първи АстраЗенека започнаха изпитанията, затова я поръчахме (видео)

В Кюстендил проверява как се спазват противоепидемичните мерки заедно със здравния министър проф.Ангелов

„Когато обсъждахме колко и от кои ваксини да се вземат, първи в изпитванията бяха АстраЗенека. Затова веднага поръчахме от тях. След това излязоха Moderna, Pfizer, „Джонсън и Джонсън”, заяви премиерът Бойко Борисов, който е в Кюстендил. Там проверяват как се спазват противоепидемичните мерки заедно със здравния министър проф.Ангелов, зам.министъра на благоустройството и регионалната политика Николай Нанков. С тях е и Ричард Алибегов, председател на Българската асоциацията на заведенията.

„Имаме уверения, че до сряда ще минат всички тестове. Дотогава не плащаме“, увери Борисов в коментар на ситуацията около спряното ваксиниране с АстраЗенека.

Борисов призова да се спазват противоепидемичните мерки и подчерта, че правителството никога не е имало за цел са ощетява бизнеса и да го противопоставя на други сектори. Той допълни, че от едната страна са докторите, а от друга – с най-либералните мерки се пази психичното здраве на хората.

„Моля премиерът за съдействие относно изплащането от Приходната агенция. Това е молбата на бранша – да се ускори плащането на компенсациите“, заяви Алибегов. „Правим всичко възможно, около 15-20 милиона вече са изплатени“, обясни премиерът.

„Ако сега руската ваксина, за която са подадени документите, бъде одобрена, и я разрешат, ние ще вземем и от нея, който желае, да си я постави”, коментира още Борисов.

„Не че ние не сме достатъчно близки и с Китай, и с Русия, но в ЕС могат да се поставят само ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата“, обясни премиерът.

„Тези апели – защо Борисов не се обади на Си Дзинпин, на Ли Къцян или на Путин? Мога да се обадя, но това няма да може да влезе в нашата мрежа, защото не е разрешено от ЕАЛ и съответно от българската. Стане ли разрешено, веднага ще предоставим на българите да избират“, посочи Борисов.

Не бива да допускаме геополитически интереси и търговски войни да пречат на ваксинационната кампания у нас. Ние винаги сме били дисциплинирани членове на ЕС и като такива ще поръчваме само ваксини, одобрени от ЕАЛ. Разрешат ли европейските органи употребата на руската ваксина - веднага поръчваме. Това е отговорното поведение. Всичко останало са предизборни послания. Само вчера над 12 000 души са имунизирани. Чакаме заключението на експертите за ваксината на "Астра Зенека" и едва тогава ще започнем да я прилагаме отново. Успеем ли да ваксинираме всички желаещи у нас, ще се справим с пандемията. Така и заведенията ще работят по-спокойно. Благодаря на всички собственици, които спазват стриктно мерките в своите заведения. Казвал съм го много пъти - само с разум и дисциплина ще излезем от кризата.
Иначе през следващата седмица ще бъдат разплатени близо 20 милиона лева по мярката на НАП и МИ, чрез която се компенсира спадът в оборотите на фирмите. Тя е на обща стойност 156 млн. лв., като са подадени 8157 заявления за над 110 млн. лв.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)