Избрани Новини

Днес е Световният ден срещу цензурата в интернет

Той се отбелязва от 2008 г.

Днес е Световният ден срещу цензурата в интернет. Той се отбелязва от 2008 г. по предложение на неправителствените организации "Репортери без граници" и "Амнести интърнешънъл".

Събитието цели да покаже, че всяка цензура в свободното виртуално пространство е неприемлива и всеки има право на свободата да чете и публикува това, което желае и смята за важно.
Интернет е зоната, в която споделяме своите мисли, знания и идеи. Цензурата в интернет пространството е неприемлива и всеки има право да публикува и да чете това, което желае без да се притеснява, че ще бъде контролиран.
За някои от световните лидери обаче нетът е "оръжието", което гражданите насочват срещу тях. Доста правителства по света контролират, ограничават и следят съдържанието в интернет пространството.

Редовно се обявява списък с "враговете на интернет", в който се включват страни със силна цензура. След разкритията на Едуард Сноудън, през 2019 година в списъка попаднаха и американската Агенция за национална сигурност и британската разузнавателна служба GCHQ.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)