Избрани Новини

Оневиниха майка на дете, нарушило карантината

Съдът в Дупница прекрати съдебното производство

Районен съд – Дупница отхвърли внесено от прокуратурата споразумение, постигнато със защитата на дупничанка, привлечена като обвиняема, че е допуснала малолетното й дете да наруши предписана му карантина заради заразен с COVID - 19 съученик. Признавайки се за виновна, майката на детето - А.Д. е била съгласна да изтърпи наказание „Пробация“ за срок от 6 месеца.

Според съдебният състав с председател съдия Страхил Гошев се касае за едно изначално несъставомерно от обективна страна деяние, така както  е описано в споразумението.

Обвинението е, че А.Д. е допуснала престъплението да бъде извършено от наказателно неотговорно лице, което в случая е неин син при положение, че законът не предвижда отговорност за допустителство към престъпление по чл. 355, ал.2, вр. с ал.1 от НК, като възможна форма на изпълнителното деяние.

Според Наказателният кодекс, наказателната отговорност е лична и родителите не носят наказателна отговорност заради действията на децата си. Внесеното споразумение противоречи на закона, посочва съдия Страхил Гошев.

В обвинението, както и в текста на самото споразумение, следва да бъде акцентирано изрично върху конкретната нарушена от нея една или повече мерки против разпространението на заразна болест, предвидени в цитираните административни актове. Подобно изрично описание на нормите, попълващи бланкетния характер на престъпния състав по чл. 355, ал.2, вр. ал.1 от НК липсва, пише в мотивите на съдът, който прекратява съдебното производство и връща делото на прокуратурата.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)