Избрани Новини

Доц. Ангел Кунчев: С най-висока заболеваемост от COVID-19 е Плевен

Мерките са оправдани, заяви той

С най-висока заболеваемост е Плевен, а с най-ниска – Търговище. Това заяви на брифинга на Националния оперативен щаб в Министерски съвет главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Продължават да се запазват значителните разлики, като водещи са Плевен със заболеваемост 553 на 100 000 човека, Кюстендил с 538, Враца – 500, Бургас – 496, София – 486, Шумен – 456 и Перник – 392. Изброените области са точно тези, които взеха решение за налагане на т.нар. локални допълнителни мерки и засягат преди всичко преминаването в електронна среда на обучението в училищата над 4. клас, носенето на маски на открити пространства при струпване на хора, ограничаване на работното време на заведенията с 1 час и ограничаване на дейност в някои градове на спортни прояви, фитнес зали. За мен това е абсолютно оправдано, защото на другия полюс са някои области със сравнително ниска заболеваемост, каквито са Търговище с 41 души на 100 000, Видин с 92, Кърджали със 106, Разград – 107 и Добрич – 169“, отчете Кунчев.

Той посочи още, че стремглаво расте процентът на положителни проби. „Преди седмици започнахме с процент на положителните проби под 4%, в момента сме над 20%“, допълни той.

Припомняме, че за изминалото денонощие броят на новите случаи на коронавирус в Плевенско  е 136, а общо от началото на пандемията - 8870.

По повод организирания пред РЗИ - Плевен протест министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви: "Днес в Плевен, при взетите мерки вчера, ще има протест. Като се съберат хората, какъв ще бъде ефектът от взетите мерки? Ефект ли ще бъде или дефект? Разумът трябва да бъде медицински".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов