Избрани Новини

Проф. Костадин Ангелов: Най-добрата ваксина е наличната ваксина

Мисия

11-03-2021, 11:03

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тревожно е нарастването на заболеваемостта у нас през последните дни. Около това се обединиха представители на Националния оперативен щаб и здравният министър по време на днешния си брифинг. Доцент Ангел Кунчев даде пример как 13 преподаватели едновременно са болни в момента в едно училище в областен град у нас. В старчески дом, всички отказали имунизация преди месец, сега има бум на заболели, някои от които тежко.

„Много стръмно се покачва кривата на смъртността“ – подчерта проф. Венцислав Мутафчийски: „Започнахме преди година с една-единствена лаборатория, сега има стотина. Сега сме 395 на 100 000 души заболеваемост. В момента сме на нивото на 5-ти ноември. Много стръмно се покачва кривата на смъртността – не сме имали такова от септември, което е силно обезпокоително. 12% е нарастването на прием в болничните заведения. Има болници с изчерпани капацитети вече. Нещата не вървят в правилна посока и трябва да се вземат мерки. Когато се изчерпи ресурса на спешните медици, има опасност много хора да не получат адекватна медицинска помощ. При предишните вълни наблюдавахме как в едно семейство има заразени и незаразени. Сега вече заразените са в пълен комплект.“

Утре се очакват 31 200 дози от Окфордската ваксина, следващата седмица идват 33 000 дози на Модерна и над 28 000 на Пфайзер. През април се очакват 250 000 дози на Пфайзер и над 80 000 дози от Модерна.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов съобщи, че ще посети лично болниците в градове, където е висока заболеваемостта. До 5-ти март беше срокът да се ваксинират всички представители на СИК-ове, но това не е спазено. „Ваксини има, пазят се, но хората се страхуват или някои се записват само и само да се ваксинират, без да вземат после участие в изборния ден. 23 652-ма са ваксинираните членове до момента. За тях се пазят и вторите дози ваксини. В медийното пространство се води търговска война между фирми коя е по-добрата ваксина и от тази война заложници са хората. Най-добрата ваксина е наличната ваксина. Моето семейство ще се ваксинира с тази на Астра/Зенека, когато им дойде реда, защото такава е налична в момента. Няма как да избират. Аз също не съм избирал – ваксинирах с тази, която беше налична в момента.“ – коментира проф. Ангелов.

На журналистически въпроси дали трябва да се наложат строги ограничения, министърът подчерта: „Трябва да намерим баланс, за да опазим и физическото, и психическото здраве на хората. Нашето общество не е готово за пълен локдаун. И ако това го направим изведнъж, нито ще бъдем разбрани, нито ще получим съдействие. Затова нека се действа локално. Затваряйки училищата, децата отиват в мола. Изпратиха ми клипчета какво се случва по ресторантите на 8-ми март – на играещи по масите. Нямаме толкова полицаи, които да следят всеки един ресторант. Разчитаме на самосъзнанието на хората.“

Областният оперативен щаб във Велико Търново ще проведе днес следобед заседание, след което ще оповести своите решения относно допълнителни мерки, които ще бъдат предприети в региона.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов