Избрани Новини

"Пътна полиция“ ще следи за колани и детски столчета

Зап очват засилени проверки за ползване на обезопасителни системи от днес до края на седмицата

От днес до края на седмицата у нас и във всички страни, членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция, ROADPOL, се провежда операция, в чийто фокус е ползването на обезопасителните системите в моторните преводни средства – колани, детски столчета, каски. Тази година организаторите на операцията отделят специално внимание на ползването на обезопасителни системи при превоза на деца, както и на колани от пътниците в превозните средства.

Според обобщени данни на ГДНП през изминалата година от екипите на пътя у нас са установени 93 737 случая на този вид нарушения. Глобата за това е 50 лева, но по-важното е, че всеки един от нарушителите е пренебрегнал собствената си безопасност, както и тази на превозваните деца. Ползването на колан е задължително и за водача, и за пътниците, независимо дали са на предната или задната седалка. „

Екипите ще са безкомпромисни към онези родители, които превозват деца без задължителните обезопасителни столчета. Освен, че ги поставят в риск, възрастните изграждат в децата и неправилно поведение като участници в движението по пътищата.

През изминалата 2020 г. у нас са констатирани 1490 случая на подобен вид нарушения.

 Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)