Избрани Новини

Започна записването за конкурса "Звезди в Радиото"

Лауреатите от конкурса ще бъде наградени на тържествен гала-концерт в края на април

Десетото издание на конкурса „Звезди в Радиото” ще се проведе на 17 и 18 април 2021 г.

Конкурсът е за млади изпълнители в областта на класическата, народната (автентична или обработена) и популярната музика .

Организира се от БНР Радио Благоевград и НХГ „Св.св. Кирил и Методий” (бивша Солунска) -  Благоевград със съдействието на Регионалното управление на образованието.

В конкурса, който ще се проведе в Голямото концертно студио на Радио Благоевград, могат да участват само индивидуални изпълнители, които са ученици в V, VI и VII клас включително.

Всеки кандидат представя две изпълнения в съответната област, различни по характер, с общо времетраене до 8 минути. За областите класическа и популярна музика е препоръчително едното произведение да е от български автор.

Всеки участник сам осигурява своя съпровод /корепетитор или сингбек/. Записаният съпровод задължително трябва да е на CDносител (компактдиск) във формат АУДИО CD. Други формати не се приемат!

Жури ще оценява участниците по следните критерии:

Ø Интониране и ритмичност.

Ø Степен на трудност.

Ø Артистичност и въздействие.

Всички участници получават Грамота за участие.

Класираните на първо, второ и трето място изпълнители в трите раздела получават дипломи и награди.

Наградата за първо място в разделите "Фолклор" и "Популярна музика" е песен, продуцирана от БНР Радио Благоевград. Класираният на първо място в раздел "Инструменталисти" получава  професионален звукозапис в Музикално-продуцентския комплекс на Радио Благоевград.

Журито ще обяви наградите в едноседмичен срок след приключване на конкурса на сайта и в ефира на Радио Благоевград и на сайта на НХГ „Св.св. Кирил и Методий”.

Участието на всеки изпълнител се заявява чрез специален формуляр (заявка за участие), който може да бъде изтеглен от електронната страница на НХГ „Св.св. Кирил и Методий” – www.nhg-blg.comи върнат в срок до 31.03.2021 г. на електронната поща на конкурса – [email protected] или на пощенски адрес – 2700 Благоевград, ул.„Цанко Церковски“ 2.

Такса за участие в конкурса не се заплаща. Разходите за пътуване и престой са за сметка на участниците.

На електронната страница на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ (бивша Солунска) допълнително ще бъде обявена програмата на конкурса, както и графикът за участие на кандидатите.

Репетиции и звукови проби в Концертното студио не се провеждат. 30 минути преди началото на конкурсния ден пианистите имат възможност да се запознаят с клавиатурата и звука на рояла.

Лауреатите от конкурса ще бъде наградени на тържествен гала-концерт "Звезди в Радиото" в края на месец април. Датата ще бъде обявена допълнително.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)