Благоевград посреща Баба Марта

Празничната програма започва в 10.30 часа

Тази година Община Благоевград ще посрещне Баба Марта на пл.,,Георги Измирлиев“ № 1 пред зала ,,22-ри септември“.
В празничната програма, която ще започне в 10:30 ч., ще вземат участие възпитаниците от школите към ЦЛТРДБ: Школата по литература с преподавател Соня Кацарска, Балетна школа „Кроазе“ с преподавател Красимира Митова, Школа по съвременни танци с преподавател Десислава Терзийска, ФТА „Пиринче“ с преподаватели Симеон Стамболийски и Полина Сатиева, ФГ „Бисери“ с преподавател Даниела Богданова, ДЮТ „Щурчо“ с преподавател Юлия Дживджорска, ФГ „Веселина“ с преподавател Веселинка Боянова, ФГ „Бисери“, ДЮФА „Пиринска китка“ с преподавател Васил Георгиев.
Народно читалище ,,Никола Й.Вапцаров-1866“ също ще отбележи 1-ви март, Деня на самодееца  с богата програма, подготвена от група ,,Нежни звуци“, Група за автентичен фолклор, Детска фолклорна група ,,Джумайчета“ и самодейни фолклорни групи.
Потребителите на социалните услуги към Община Благоевград са подготвили цветен базар с традиционни мартенски символи, който ще бъде разположен в специално обособена кабинка във фоайето на Общината. Мартенският базар ще отвори врати на 24-ти февруари и ще продължи до 1-ви март от 9:00 ч.- до 17:30 ч.
С енергия и ентусиазъм децата от всички 13 детски градини на територията на Община Благоевград ще се включат в посрещането на Баба Марта. Точно на 1-ви март благоевградчани ще имат възможността да се насладят на специално организирана изложба с изработените мартенички от децата в детските градини. Тя ще бъде позиционирана пред Информационния  културен център до зала ,,22-ри септември“.
Пето средно училище "Георги Измирлиев", Благоевградската професионална гимназия „Ичко Бойчев“, ЕГ „Академик Людмил Стоянов“ и потребителите на Социални услуги към Община Благоевград също се включват в празника, декорирайки по едно дърво в центъра на града, което ще създава настроение на благоевградчани. Ученици от Осмо средно училище „Арсени Костенцев“ и Девето основно училище „Пейо Яворов“ ще украсят дворовете на училищата, а ученици и учители от НХГ ,,Св.Св. Кирил и Методий“ ще превърнат градинката пред училището в мартенска красота.
Традиционната мартеничка Пижо и Пенда ще очаква жителите и гостите на града на площад ,,Г.Измирлиев“ № 1. Присъствието на традиционните за българския фолклор фигури е поздрав към благоевградчани за Първи март.
Емблематичната „Работилница на Баба Марта“ ще отвори врати в Градската художествена галерия. Работилницата ще бъде отворена от 9.00 часа до 17.00 часа на 1-ви март. Инициативата се организира за поредна година от Община Благоевград. Малчуганите ще творят с помощта на преподаватели от Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград и ГХГ, изработвайки традиционни мартеници по повод един от най-българските празници, 1-ви март.
В рамките на инициативата децата ще имат възможността да се запознаят с историята на мартеницата, със символиката на червения и белия цвят, както и с традициите, свързани с Баба Марта. Всяко дете, изработило мартеници, може да ги подари на свои приятели, близки, семейство.


Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"