Избрани Новини

Майсторско управление на велосипеди демонстрираха в Ценово

Животът

28-02-2021, 08:00

Снимка:

Марий Пейчев

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пенсионери от Ценово ще овладяват компютри с онлайн обучение

Учениците от пети до седми клас в ОУ „Христо Ботев“ в Ценово с голям ентусиазъм се включиха в националното състезание по безопасност на движението по пътищата. В такъв мащаб проявата се организира за първи път от Министерството на образованието и науката. Целта е да се насърчи безопасното и културно поведение на всички участници в движението. Олимпиадата се провежда в четири етапа – училищен, общински, областен и национален.

Ценовските ученици сформираха 3 отбора от момичета и момчета от по трима участници и една резерва. Първото изпитание беше да се реши тест, свързан с правилата по безопасност на движението. В залата се спазиха всички противоепидемични изисквания. Добрата подготовка на състезателите не ги затрудни в определяне на правилните отговори. С много емоции и положително настроение премина втората част на състезанието. Според предварителния регламент трябваше да се изгради трасе за майсторско управление на велосипеди с преодоляване на различни препятствия. От всеки отбор в практическата част беше излъчен само по един представител. Колоездачите трябваше да преминат по улей с широчина колкото велосипедна гума, да пренесат чаша с вода, управлявайки с една ръка, да балансират върху люлка, да опишат кръг като държат в ръка опънато въже, да преодолеят трасе с конуси, между които разстоянието ставаше все по-малко и трудно се маневрираше, да преодолеят бабуни с различна височина. В майсторското управление се включиха само момчета като нето едно момиче не се опита да се престраши да премине по трасето. Качества като сръчност, бързина, съсредоточеност, балансиране и прецизност бяха определящи за успешното достигане на финалната права. Балансирането и преминаването на пейката, движението на зиг-заг между конусите и преодоляването на ограниченията в улея затрудниха по-голямата част от участниците. Независимо от препятствията  имаше и велосипедисти, които не допуснаха нито една наказателна точка. С най-добро време и без нито едно нарушение на първо място се класира Николай Миланов. На второ място се класира Гален Венциславов. На трета позиция остана Димитър Дочев. В отборното класиране на първа място се оказаха състезателите на „Спортист“, втори останаха представителите на „Сила“. Трети се класираха учениците на „Скорост“.

Победителите получиха медали и грамоти за участие от директора на училището Камелия Леонова. Гост на състезанието беше Митко Макавеев – главен специалист „Обществен ред и сигурност“ в общинската администрация.

 

 

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов