Избрани Новини

Министър Кралев: Перфектна организация на стартовете от Световната купа по ски в Банско

Зимният ни център прие два гигантски слалома с участието на най-големите звезди от “белия керван”

Перфектна организация на стартовете от Световната купа по ски-алпийски дисциплини за мъже в Банско, написа във Фейсбук профила министърът на спорта Красен Кралев.
Зимният ни център приема два гигантски слалома с участието на най-големите звезди от “белия керван”. У нас пристигнаха трима световни шампиони от първенството в Кортина д’Ампецо. Първото състезание беше спечелено от хърватина Филип Зубчич, който остави след себе си французина Матийо Фавр и австриеца Щефан Бренщайнер.
"Поздравявам екипа на Българската федерация по ски, който положи огромни усилия, за да може да организира поредната блестяща надпревара. Изключително горд съм с това, което направихме тук, защото държавите, които могат да правят такива състезания в условията на пандемия, са много малко. Има балонна система за всички състезатели, журналисти и гости, за да бъдат спазени противоепидемичните мерки. Представителят на Международната федерация по ски каза, че това е най-добре организираната световна купа през този сезон. Това е изключително голям комплимент за България, защото полагаме големи усилия да правим състезания в много от спортовете, в които България има традиции. Ненад Лалович, който е член на Изпълкома на Международния олимпийски комитет, също изказа задоволството си от организацията. Състезателите са доволни, което е най-важното.
Българският представител Алберт Попов не успя да се класира за втория манш, като даде 48-о време, но той заслужава поздравления за направеното през сезона до този момент. Гигантският слалом не е коронната дисциплина на Алберт. Днес той направи всичко възможно, за да зарадва българските фенове и се представи достойно. Организирането на това състезание и представянето на Алберт дърпат българските ски нагоре. В началото на сезона той нямаше късмет и не успя да намери верния ритъм в първите няколко старта, но след това показа, че е една от големите звезди в световните ски и че го чака бляскаво бъдеще. Ако натрупа малко по-голямо самочувствие и увереност, може да обърка сметките на големите и да попадне в топ 10 през следващия сезон. Тази година има шанс да попадне в топ 25 и да участва във финалното състезание. Пожелавам му го от все сърце, защото ските са един изключително интересен спорт с огромен престиж и е много трудно да излъчиш атлет в световния елит. С огромен труд, с огромни усилия и жертви Алберт успя да стигне до тук и му пожелавам да сбъдне мечтите си. Всички ще бъдем щастливи от неговия успех".
Утре предстои провеждането на втория старт за Световната купа, на който Банско е домакин. В 11.00 часа започва първият манш на гигантския слалом. В генералното класиране за малкия кристален глобус в тази дисциплина лидер продължава да бъде Алекси Пентуро (Франция) с 490 точки. Филип Зубчич вече е втори с актив от 468 точки.
След днешния си успех Зубчич заяви, че е изключително щастлив от успеха си в Банско. Хърватинът сподели, че често посещава българския ски курорт, за да се подготвя за стартовете от Световната купа и познава отлично трасето. Зубчич поздрави организаторите на състезанието за перфектните условия, които се предлагат на участниците.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов