Избрани Новини

Отпада забраната за организираните пътувания от 1 март

За екскурзиите в чужбина ще отпадне от 1 април

От 1 март отпада забраната за организираните пътувания в страната. За екскурзиите в чужбина ще отпадне от 1 април 2021 г. Пътуванията ще стават по ред, който трябва да определят туроператорите и агентите – сертификати, тестове, ваксини, маски. Те ще бъдат съгласувани и спуснати от здравните власти.

Забраната за организирането на събития - конгреси, сватби, кръщенета, семинари, конференции отпада от 1 март, но ще има ограничение в капацитета от 30%. Запазва се ограничението от 15 човека за организирани частни събития като сватби и кръщенета. Задължително е и спазването на всички противоепидемични за работа, подчерта вицепремиерът. Тя беше категорична, че контролът ще е безкомпромисен и не трябва да се допуска и една грешка, която може да опетни бранша.

Заведенията ще отварят от 1 март при капацитет от 50%, до 6 човека на маса и ще работят до 23 часа. Нощните заведения ще отворят от 1 април. Министър Николова посочи, че с официално писмо още от 19 януари тя е предложила отварянето на заведенията, като идеята е била работното време да е до 22:30 часа. Днес направихме ново предложение за дейности до 23 часа, което беше прието и от бизнеса, посочи вицепремиерът.

Работещите в туристическия сектор ще бъдат ваксинирани приоритетно, както поиска вицепремиерът Марияна Николова в свое писмо до министъра на здравеопазването проф.Костадин Ангелов от 21 януари 2021 г. Днес искането получи своето потвърждение, като предстои представителите на туристическия сектор да предоставят в Министерството на туризма приблизителни бройки на желаещите да се ваксинират. Данните ще бъдат предоставени на Министерството на здравеопазването, което ще организира имунизацията.

Важно е да се направи организация и да разберем каква част от представителите на бранша имат желание да се ваксинират, за да може преди активния летен сезон това да стане, коментира министър Ангелов. И допълни, че целта е по този начин да се помогне на бранша и да не се губи поредния сезон.

Двамата подчертаха, че ваксинирането е доброволно, но това е един от начините да се постигне желания рестарт на отрасъла. Представителите на бизнеса подкрепиха идеята за приоритетна ваксинация и поеха ангажимент да подпомогнат процеса според техните правомощия.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)