Избрани Новини

ОДМВР - Плевен предупреждава: Внимание! Измами в интернет!

Плевенчанка е изгубила 1000 евро в резултат на измама, заложена от мошеник в интернет

Плевенчанка е изгубила 1000 евро в резултат на измама, заложена от мошеник в интернет. Сигнал за престъплението 45-годишната е подала в полицията вчера. Тъжителката е обяснила, че по интернет се е запознала с мъж, представил се за американец. След кореспонденция той успял да я убеди, че ще и изпрати колет. На 18 февруари по банков път плевенчанката е извършила паричен превод на 1000 евро, след като и е писал по интернет, непознат, представил се за агент от куриерска служба и обяснил, че на международното летище в Истанбул е пристигнала пратка за нея. Парите били необходими за митническото освобождаване на колета и дипломатическото му предаване. След активни полицейски действия потърпевшата е убедена да не превежда още 2500 евро искани от измамниците.

От ОДМВР – Плевен съветват, че практиката да се създават запознанства чрез интернет са вид измами, чиито жертви могат да загубят парите си и да не могат да бъдат защитени. Полицията работи за установяване на мошеника, на който жертвата на измамата в Плевен е превела парите, за да бъде привлечен под отговорност. Сезирана е Районната прокуратура в областния град и по случая е образувано досъдебно производство.

От полицията напомнят,  че действията на измамниците винаги са преднамерени и насочени към  експлоатация на жертвите и постигане на финансови облаги. Мошениците използват фалшиви акаунти, чужди лични данни и снимки. Съветваме потребителите да бъдат предпазливи в интернет, защото кореспонденцията с непознати може да има неблагоприятни за тях и непредвидими последици. Тези измами, могат да повлияят и на душевното равновесие на потърпевшите, да предизвикат депресии, в резултат на разбити надежди и дори да ги накара да не се доверяват на никого в бъдеще.

Как да не станете жертва на измама по интернет.
- Задавайте колкото може повече въпроси. Не разчитайте само на написаното в нечий личен акаунт.
- Използвайте интернет, за да намерите допълнителна информация за човека.
- Проверете има ли такава личност в социалните мрежи и какво публикува на страницата си.
- Споделете за новото си запознанство с приятели и близки и се посъветвайте с тях доколко реален им се струва въпросният човек. Общувайте на сайта за запознанства. Не давайте на новия си познат /а/ телефона, настоящия или постоянен адрес или личния си електронен адрес, докато не го опознаете добре. Не предоставяйте информация за членове на вашето семейство.
- Никога не давайте пари! Ако някой ви иска средства в сайт за запознанства, това е сигнал да се замислите кой се крие зад тази кореспонденция.
- Никога не превеждайте пари, особено ако преводите са на трети лица или в други държави.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)