Избрани Новини

Носенето на маски на открито в Кюстендил остава задължително до 7 март

За същия период се запазва въведеният пропусквателен режим за поликлиниката в Кюстендил

Носенето на маски на открити обществени пространства в община Кюстендил остава задължително до 7 март включително. За същия период се запазва и въведеният  пропусквателен режим за поликлиниката в Кюстендил. Това взеха единодушно като решение на днешното онлайн заседание членовете на Областния кризисен щаб. Заседанието свика областният управител Виктор Янев, който за пореден път апелира за стриктно спазване на мерките от всички и за взаимно пазене.
„Въпреки наложените допълнителни мерки, ситуацията продължава да бъде притеснителна. Заболяваемостта на 100 хил. за изминалите две седмици е 445 души. Има тенденция на едно плато, но заболяваемостта расте. Това не ни дава основание да премахнем наложените допълнителни мерки засега“, каза Янев. Той обясни също, че заболелите за последните три месец в Кюстендилска област са 2 354, като средната заболяваемост на ден е 28 човека.
По време на заседанието директорът на РЗИ - Кюстендил д-р Златко Величков запозна членовете на Кризисния щаб със следните данни: броят на карантинираните лица на територията на областта е 630, на домашно лечение са 571 човека, 131 са хоспитализирани лица, излекуваните са 4 797, а починалите лица са 248. Положителните нови случаи от 9-ти до 21 февруари са 507, съобщи още д-р Величков.
По време на онлайн заседанието присъстващите членове на щаба обсъдиха и организацията във връзка с имунизационния процес на територията на областта. „На територията на Кюстендилска област са разкрити 13 ваксинационни пункта, с тенденция те да станат 14“, заяви директорът на РЗИ - Кюстендил. Той представи данни и за имунизираните лица на територията на областта до този момент. „Общо обхванатите лица са 1 387. Към днешна дата общо поставените дози в Кюстендилска област са 1 807. От тях обхванатите с втора доза са 420, а с първа доза - 967. Само през вчерашния ден са ваксинирани 206 човека“, съобщиха от РЗИ. От здравната институция уточниха също, че до този момент 846 човека са имунизираните с препарата на „Пфайзер“, 21 са с „Модерна“ и 520 с „Астра Зенека“.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)