Избрани Новини

Овладяна е високата заболеваемост от COVID-19 в Кюстендил

33 са разкритите ваксинационни центрове в областите Благоевград и Кюстендил

Ситуацията с високата заболеваемост от CoOVID-19 в Кюстендил е овладяна, обяви зам.министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, цитирана от БНР.

Утре областният кризисен щаб ще реши дали да отпаднат допълнителните мерки, сред които носенето на маски и на открито.

В Районната болница са настанени 81 пациенти. В реанимация са пет души, каза главният лекар на болницата д-р Александър Величков.

33 са разкритите ваксинационни центрове в областите Благоевград и Кюстендил. „20 са откритите ваксинационни центрове в областта, за Гоце Делчев са предоставени 1000 дози, за Разлог -700, в Петрич и Сандански по 200“, обясни заместник-министър Йорданова. Според нея до края деня ще бъдат осигурени още 2 500 дози, които трябва да са достатъчни за още няколко дни.

„Никой от българските граждани няма да бъде върнат, ваксините са напълно безплатни и доброволни, ваксинацията не е задължителна за членовете на РИК и ЦИК“, допълни заместник-мининистърът.

„В момента в РЗИ има 250 флакона, очакваме още 250 до няколко часа, така имаме възможност да вексинираме на „първа игла“ 2500 души“, обясни директорът на РЗИ д-р Калоян Калоянов. 

„Считаме, че следващите няколко дни ще бъдат напълно достатъчни процесът да тече нормално. Никой от гражданите няма да бъде върнат. Утре очакваме и доставката на „Pfizer”, а към този момент се ваксинират само с „AstraZeneca”, заяви Светлана Йорданова.

Още от сутринта желаещи чакаха реда си пред РЗИ - Благоевград, за да бъдат имунизирани: 

„От сутринта през кабинета на РЗИ - Благоевград са преминали около 70 човека. Продължава да работи и имунизационният кабинет в поликлиниката, така че, който желае може да заповяда и там“, каза директорът на РЗИ д-р Калоянов.


 




Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)