Избрани Новини

ДФ „Земеделие“ приема заявления за сертифициране по стандарта GLOBALG.A.P.

Животът

21-02-2021, 10:28

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

До 30 септември в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ се приемат заявления за сертифициране на стопанствата в сектор „Плодове и зеленчуци“ по стандарта GLOBALG.A.P. Финансовият ресурс по държавната помощ е в размер на 100 000 лв.

Подпомагането е насочено към малки и средни предприятия, както и към признати групи или организации на производителите плодове и зеленчуци. Кандидатите, в лицето на земеделския стопанин или организацията, предоставят в ДФЗ отчетните документи, доказващи успешно приключилата сертификация по стандарта GLOBALG.A.P до 30 ноември 2021 г. Срокът за изплащане на помощта е до 30 работни дни от представяне на документите.

Помощта се предоставя за максимален период от пет години и е ограничена до 1 200 лв. с включено ДДС, на бенефициер годишно и до 5 000 лв. с включено ДДС на група или организация годишно. Производителите ще получават средствата на годишна база.

Подкрепа се отпуска само за „ново участие“ в стандарта GLOBALG.A.P., като това условие важи при първо кандидатстване по схемата за подпомагане. Важно е кандидатите по схемата да знаят, че за подпомагане се приемат разходи по издаване на сертификат, които са извършени след подаване на заявлението за кандидатстване в ДФЗ.

Схемата има за цел оптимизиране на процеса по производство на качествени селскостопански продукти в сектор „Плодове и зеленчуци“. Заедно с това ще се намали използването на химически суровини и се минимизира вредното въздействие на земеделските операции върху околната среда.

Указания по помощта са публикувани на сайта на ДФ „Земеделие“.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)