Избрани Новини

Вкарват двама в съда за производство на дрога

Общата стойност на откритата марихуана възлиза на 17 178 лева

Окръжна прокуратура - Кюстендил е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу В.М. (на 44 години) и А.Т.-В. (на 32 години) за извършени от тях престъпления - незаконно държане на високорискови наркотични вещества, както и за съоръжения и материали за тяхното производство.

Търговското дружество "В.Д." ЕООД, със седалище в Сапарева баня се занимавало с производство на противопожарни и интериорни дървени врати за страната и чужбина. Управителят на фирмата - Ц.М., живееща във Великобритания, упълномощила съпруга си В.М. с цялостната дейност на дружеството. Като технически сътрудник във "В.Д." ЕООД работела А.Т.-В., която поемала управлението при отсъствие на В.М. от страната.

Производственият цех на фирмата се намирал в с.Крайници, община Дупница, в района на бившия стопански двор. В него работели 7 души.

На 3.06.2020 г. в него била проведена при неотложност полицейска операция.

Повод за нея била получена в РУ на МВР - Дупница оперативна информация с висока степен на достоверност за държане и отглеждане на марихуана.

В цеха се намирали В.М., А.Т.-В. и няколко работника. Полицейските служители съобщили на управляващия фирмата, че желаят да извършат проверка на производствените помещения. Мъжът ги развел из базата. Било установено допълнително помещение, изградено от гипсокартон. В.М. категорично отказал да осигури достъп до него на органите на реда с обяснение, че е било лично помещение за ползване и не е част от производствената база. Започнал да се държи неспокойно и да говори на висок тон. Заедно с работниците мъжът бил изведен навън.

При оглед на въпросното помещение, в което се влизало през тъмно преддверие, били открити пластмасови туби с торове и препарати за отглеждане на растения. Следвала още една врата, зад която се чувал шум на вентилатор. При влизане в другото помещение полицаите установили множество пластмасови кофи със засадени растения, свързани в обща мрежа за напояване. Същата се управлявала автоматично от специално електронно устройство. Имало дигитални сензори за температура и влага, LED осветление на няколко места и въздуховод за вентилация. Всичко било изградено много професионално, на високо техническо ниво. Корените на стръковете марихуана били поставени в специални пластмасови кошнички с кафяви гранули, наподобяващи почва.

При откриването на тези обекти В.М. реагирал равнодушно, като казал на полицаите: "Добре, намерихте го, какво толкова е станало?" А.Т.-В. не била видимо изненадана.

Последвала проверка на офис зоната, в която се влизало с дигитален отпечатък от пръст. В обособено спално помещение, зад скрина, имало врата, водеща до скрита стая. В преддверието към нея били намерени множество стъклени буркани със зелена суха листна маса. При направения полеви наркотест тя реагирала на канабис. Зад дървена врата с резе имало помещение, изградено и оборудвано за отглеждане и сушене на канабис, сходно с първото. В допълнение имало и влагоабсорбатор. На опънати въжета били закачени стръкове канабис, а в пластмасов леген - съцветия от канабисови растения.

При връщане на полицаите в офиса В.М. им казал: "Какво толкова съм направил? Това не е нищо сериозно". При последвала беседа с А.Т.-М. жената заявила, че отглежданият канабис не е за печалба, а "за тръпката".

В.М. и А.Т.-М. са били привлечени в качеството на обвиняеми за извършени от тях престъпления.

От изготвената по досъдебното производство експертиза е видно, че общата стойност на откритото наркотичното вещество - марихуана, възлиза на 17 178 лева.

Понастоящем В.М. е с мярка за неотклонение "задържане под стража".

Съучастникът му - обвиняемата А.Т.-В. е с наложена мярка за неотклонение гаранция в пари в размер на 5000 лева.

Предстои делото да продължи в съда.Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов