Избрани Новини

Старата черница във Велики Преслав се бори в конкурса "Европейско дърво на годината 2021"

Гласуването е до 28 февруари

През месец февруари отново избираме дървото с най-впечатляваща история в конкурса „Европейско дърво на годината“. Пандемията не попречи на организацията и гласуването започна както е традиционно досега - на 1 февруари. Ще се проведе на интернет страницата на инициативата – www.treeoftheyear.org - до 28 февруари 2021 г.
И през 2021 г. групата на финалистите привлича с техните открояващи се неповторими истории и физическо присъствие. Сред тях са дълголетници като хилядолетния чинар в Куринга – италианският кандидат, който е и най-големият чинар в страната, хилядолетния дъб в Летина – едно мистично дърво от Испания, както и древния дъб в Дърнава (Словакия), растящ в близост до мястото, където се е намирал известният стоманолеярен завод на граф Андраши. Списъкът на вековните дървета можем да продължим с древния чинар в Русия, чиято история е свързана с великия пълководец на Изтока Надир Шах, или с древното Майчино дърво в Нидерландия, което издига снага на площада в град Етен Льор и вече 345 г. е важна част от местната общност.
Най-младият кандидат в конкурса е чешката ябълка в двора на Лидманови – едно наистина европейско дърво, за което свидетелства фактът, че нейният сорт „Ренета бленъм“ е култивиран в родното място на Уинстън Чърчил. А вероятно най-старият финалист е френската Тополка, за която се вярва, че е въплъщение на нимфа, дъщеря на слънцето, оплакваща мъртвия си брат край реката. И това са само част от забележителните дървета, почитани от хората в 14 страни в Европа, които се включиха в инициативата – Белгия, България, Великобритания, Испания, Италия, Полша, Португалия, Русия, Словакия, Унгария, Франция, Нидерландия, Хърватска, Чехия.

Тази година страната ни ще бъде представена от Старата черница във Велики Преслав, която безпрецедентно се отличи с двойна победа в българския конкурс „Дърво с корен 2020“, и така заслужи мястото си като финалист в международното му издание. Вековното дърво вече 450 години се радва на любовта на жителите на Велики Преслав. За тях то отдавна се е превърнало в съпричастен свидетел на техните радости и мъки, тържествени събития и делнични вълнения. То пази спомена за посрещането на Иван Вазов като виден гост на града през 1900 г.. Тогава черницата е простирала клоните си в двора на кръчмата-кафене, където Вазов се срещнал с местните.

Изборът на европейско дърво на 2021-а година ще продължи онлайн през целия февруари, като в него могат да се включат хора от цял свят. Гласуването се извършва чрез посочване на ел.поща и задължително избиране на две от дърветата финалисти. За да бъде гласът отчетен, той трябва да се потвърди чрез връзка, изпратена на ел.поща, от която е подаден.

Класирането в конкурса ще бъде скрито през последната седмица – от 22 до 28 февруари, – когато подаваните гласове няма да са видни. Така победителят ще остане в тайна до официалното му обявяване на церемонията по награждаване на 17 март. Тя ще се проведе в рамките на конференцията „Засаждаме своето бъдеще – още 3 милиарда дървета, за да постигнем поставената от Европа цел“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов