Избрани Новини

Проф. Костадин Ангелов: Запазва се тенденцията за увеличаване на новите случаи на COVID-19

Обърната е тенденцията при броя положителни случаи и излекувани

"През последните седмици има тенденция за увеличаване на случаите на COVID-19 в страната. Въпреки това, благодарение на предприетите мерки, успяваме да запазим устойчиви места в Европа по заболяемост“. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Обърната е тенденцията при броя положителни случаи и излекувани. За последната седмица потвърдените случаи са 5708, а излекуваните са 3659.

По брой заболели на 100 хил. души България се нарежда на 26-то място в Европейския съюз и на 6-то на Балканския полуостров. За същия период увеличението на броя заети легла в лечебните заведения е с 15%. Най-голямо натоварване на здравната система има в областите Благоевград, Варна, Габрово, Силистра, София-област, Хасково и Шумен.

Министърът на здравеопазването подчерта, че данните за заболяемостта се следят на 12 часа и всяко движение в тях се отчита своевременно. Промяна в действащите сега противоепидемични мерки ще има, когато в национален мащаб броят на положителните случаи стане 200 на 100 хил. души население. „Когато в резултат на увеличаване на случаите затягаме мерките, се говори, че пречим на икономиката. Когато в резултат на намаляване на случаите решим да разхлабим мерките, се говори, че нас не ни е грижа за здравето на хората. Изключително неприятно е всичко това, което се твърди в общественото пространство. Искам да ви кажа, че всички ние като екип плащаме изключително висока лична цена и цена като екип. Единствено по този начин – последователно, можем да извоюваме победата над този вирус“, посочи здравният министър.

Проф. Ангелов съобщи, че България е получила  писмо от Европейската комисия, че трябва да бъде отменена заповедта за износ на медикаменти и кислород. „Осъзнавам, че ние сме една голяма общност, но винаги във всичките си действия ние се ръководим от интересите на българския народ. Затова винаги мислим първо за нашите граждани и след това за всички останали, защото в момента се намираме в световна криза. Голяма част от обещанията не се случват. Голяма част от договорите, които се подписаха, не се изпълняват в срок и всичко това рефлектира в търпението на гражданите на Европейския съюз“. Министърът на здравеопазването уточни, че ще направи всичко възможно да се срещне с еврокомисаря по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидес, за да я убеди в правилността на взетите в България решения и защо се е наложило издаването на заповед, ограничаваща износа на кислород и медикаменти. Проф. Ангелов ще поиска и ясни гаранции за навременни доставки на ваксини в страната в рамките на заявените количества. „За да можем да гарантираме на гражданите навременна ваксинация по начина, по който е разписана в договорите с фирмите производители.“

В отговор на журналистически въпрос относно сроковете за стартиране на четвърта фаза от Националния ваксинационен план, министър Ангелов поясни, че това ще се случи в началото на март, когато трябва да имаме достатъчен брой ваксини и имунизирането на хората от трета фаза ще е приключило.

Започнало е ваксинирането на служителите в сектор „Отбрана“. От Националния оперативен щаб обявиха, че първите, които са получили имунизация срещу COVID-19, са били военните от контингента, пътуващ за Афганистан. Всички от тях са заявили желание и са получили ваксина, с изключение на седем от военните, които са преболедували вируса.

Във връзка с предстоящите парламентарни избори министърът на здравеопазването обясни, че е обещал здравният протокол да бъде готов 45 дни преди датата на изборите и ще бъде представен не по-късно от 18 февруари, за да се гарантира провеждането на безопасен изборен процес.

Здравните власти очакват списъците с членовете на секционните и общинските избирателни комисии, които ще бъдат ваксинирани преди изборите, за да има достатъчно време те да добият необходимия имунитет. „Целта е не по-късно от 5 март да бъде поставена първата доза от ваксината“, обясни още проф. Ангелов.

В отговор на журналистически въпрос относно антигенните тестове сред учениците главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев разясни: „Това е доброволен акт. Колкото повече заразени бъдат открити и изведени от колектива, толкова по-малка е вероятността в него да възникне епидемичен взрив и разпространение на заболяването.“



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)