Оставиха в ареста македонец, влязал нелегално в страната

Обвиняемият има забрана за пребиваване в Република България

Районен съд - Кюстендил, под председателството на съдия Пламен Деянов, взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на 47-годишен гражданин на Република Северна Македония. Джелал М. е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл.279, ал.1 от НК за това, че на 5.02.2021 г. в района на село Ветрен, община Невестино, е влязъл през границата на страната от Република Северна Македония без разрешение на надлежните органи на властта и не през определените за това места. Случаят е немаловажен и деянието е извършено в условията на повторност по смисъла на чл.28, ал.1 от НК, след като е бил осъден с влязла в сила присъда за друго такова престъпление и от изтърпяване на наказанието по предишната присъда не е изтекъл петгодишния срок по чл.30, ал.1 от НК.

Обвиняемият има забрана за пребиваване в Република България и е бил осъждан в миналото за същото деяние, осъществено на същото място. Събраните доказателства по делото навеждат на обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен в това процесуално качество. Джемал М. е осъждан три пъти за престъпления от общ характер през последните пет години, включително за престъпление по чл.279, ал.1 от НК. В хода на разследването по делото не е установен негов постоянен и настоящ адрес на територията на страната, което съпоставено с чуждото му гражданство и поведението му по преминаване на държавна граница без разрешение на надлежните органи на властта, обосновава наличие на реална опасност същият да се укрие.

Определението, с което по отношение на 47-годишния македонски гражданин е взета най- тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“, подлежи на обжалване с частна жалба и частен протест в 3-дневен срок пред Окръжен съд - Кюстендил.Снимка на Деня

Кадетите на ТСК – Русе със злато от Държавното отборно първенство в Хасково