Избрани Новини

Проф.Кантарджиев: 14-дневната заболеваемост в страната върви нагоре

Най-висока е заболеваемостта в областите Кюстендил, Бургас, Плевен, Враца, София-град и Шумен

Най-висока е заболеваемостта в областите Кюстендил, Бургас, Плевен, Враца, София-град и Шумен, каза в интервю за Агенция „Фокус“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„14-дневната заболеваемост в страната върви нагоре. Дава се седмичният процент на положителни тестове, които се увеличават, както и седмичният брой лабораторни изследвания на 100 000 от населението. Новото, което представяме, е 14-дневната заболеваемост по възрастови групи. В Картата на България, която даваме, има области където заболеваемостта е повече от 120 на 100 000 за 14 дни. Най-критичните са областите Кюстендил с 329 на 100 000, Пазарджик – 160, София-град – 161, Бургас – 189, Шумен – 143, Плевен – 170, Враца – 164. Областите с най-ниска заболеваемост за 14 дни са Видин, Добрич, Разград и Търговище. От месец февруари се забелязва плавно увеличение на броя на случаите, като в началото на месеца бяха 90 на 100 000 на дневна база, а сега вече са 132“, коментира проф.Кантарджиев.

По думите му това всичко трябва да ни държи нащрек и да се търсят две неща. „Първо – къде не се спазват мерките. Неспазване на мерките са събирания по тържища, събиране на много хора без спазване на отстояния и носене на маска на открито, като на пешеходните зони в големите градове. В моловете наблюденията са, че няма спазване“, каза още проф Тодор Кантарджиев.Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов