Избрани Новини

Пътят за Рилския манастир остава затворен

Десетки туристи са разочаровани

Вече близо 1 месец заради срутище е затворен пътят за Рилския манастир. Пропускат се само автомобили на служители в манастира. Полицейски патрул, разположен в село Пастра и днес спираше всички поклонници и туристи, решили да посетят Рилския манастир, информира БНТ.

Друг път към Светата обител няма. Очаква се да бъде така още месец. Това се прави от съображения за сигурност. От фирмата, която извършва укрепване на срутището коментираха, че ще отворят пътя след обезопасяване на проблемния участък. Цялостният ремонт трябва да завърши до юли тази година.

Десетки туристи, които бяха решили да посетят Рилския манастир, останаха разочаровани, след като се наложи да се върнат обратно

Въпреки че табели по пътя предупреждават за затворения участък, много от туристите не ги забелязват.

Работата по укрепване на срутището на пътя за Рилския манастир продължава и през почивните дни.

Инж.Евгени Генчев, директор на дирекция „Техническа" в „Автомагистрали" ЕАД обясни: "Ще разчистим, леко ще го дообрушим и ще сложим една завеса от мрежа. Тя ще е достатъчна само за безопасност при работа, а след това ще се премине към изграждане на нова тунелна завеса".

Минимум 75 метра ще бъде дължината на тунелната завеса, а нейната цел е да предпази от падащи камъни преминаващите в участъка.

Стоян Беличев, изпълнителен директор на държавна компания "Автомагистрали" ЕАД, каза: "Като падат камъните, ще минават отгоре, те ще се спрат, ще станат една от само себе си стена, която ще поема всички други следващи падания на земни маси.

"Движението се очаква да бъде пуснато в края на март месец, тъй като до този момент ние ще изградим фундамента на тази тунелна завеса и ще направим една площадка, която ще бъде встрани от тази тунелна завеса, по която ще пуснем еднопосочно движението към Рилския манастир", обясни инж.Генчев.

От Рилския манастир казаха за БНТ, че всеки ден десетки вярващи звънят да питат кога ще могат да стигнат до манастира. В светата обител се надяват това да стане час по-скоро.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)