Избрани Новини

Установиха нови случаи на птичи грип в Славяново

Обектите се намират в 3-километрова предпазна зона, определена около първото огнище

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи огнища на заболяването Високопатогенна Инфлуенца А (грип) по птиците (ВПИП) в два обекта за отглеждане на пекински патици на един собственик в град Славяново, област Плевен. Засегнатите птицеферми нямат технологична свързаност с първото констатирано огнище преди дни в същото населено място. Обектите се намират в 3-километрова предпазна зона, определена около първото огнище.

Пробите, дали положителен резултат за ВПИП, са взети от обектите във връзка с предприетите от ОДБХ Плевен мерки във връзка с първото огнище.

Изпълнителният директор на БАБХ издаде заповед за обявяване и предприемане на мерки за контрол на огнище на Инфлуенца А по птиците.

В обектите са били отглеждани около 166 хил. патици. Предстои евтаназиране по хуманен начин и обезвреждане на заболелите и контактни птици, под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта, съгласно изискванията на Регламент (ЕО) № 1069/2009.

Определените при първото огнище 3-километрова предпазна зона (гр. Славяново, общ. Плевен) и 10-километрова наблюдавана зона (с. Мечка, с. Коиловци в общ. Плевен; с. Асеново, с. Дебово, с. Новачене, с. Бацова махала в общ. Никопол; с. Трънчовица в общ. Левски и с. Тотлебен в общ. Пордим) са в сила и за новото огнище.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в зоните.

Напомняме, че във връзка с усложнната обстановка с Високопатогенната Инфлуенца А (грип) по птиците в Европа и липсата на приложима ваксина за заболяването със заповед на изпълнителния директор на БАБХ беше определено засилване на мерките за биосигурност и повишена бдителност за клинични прояви на заболяването в животновъдните обекти за отглеждане на птици в цялата страна.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)