Избрани Новини

Сачева: Мерките в подкрепа на бизнеса със сигурност ще действат до есента

Общо почти 2 милиарда лева са средствата, които са стигнали до хората в България

Решенията за отваряне и затваряне на сектори не са политически, а са плод на това, което чуваме от медицинските специалисти. Това каза социалният министър Деница Сачева в сурешния блок на БНТ по повод на разхлабването на мерките.

"Слушаме изцяло Щаба и здравните експерти. По отношение на образованието и учениците със сигурност имахме консенсус. По отношение на отварянето на ресторантите изцяло сме следвали това, което сме получили като препоръка от Оперативния щаб", коментира Сачева.

"На този етап имаме договорка, че отварянето на ресторантите ще се случи от 1-ви март. Част от тях държат това да се случи по-рано, но все още няма достатъчно доказателства от страна на медицинските специалисти, че това може да стане", уточни Сачева.

"Мерките със сигурно ще действат максимално дълъг период. По мярката на 60/40 има средства до края на септември. Мярката в подкрепа на родителите, чиито деца ходят дистанционно на училище, е за цялата учебна година. Различни са времевите периоди на мерките, но при всички положения са до есента. Те обхващат максимално всички бизнеси и ако нещо ще се предвижда отново, то ще бъде от 1-ви април. На този етап трябва да се изчерпят настоящите мерки", допълни социалният министър.

"Общо почти 2 милиарда лева са средствата, които са стигнали до хората в България. Най-много са разплатени по мярката 60/40. През Министерството на икономиката също са разплатени почти 500 млн. лева. Над 100 млн. лева са разплатени за сектор хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и транспорт по мярката 80/20. С 30 млн. лева подккрепихме семействата, чиито деца учат дистанционно като средно семейство е вземало по около 900 лева за периода, в който са учили онлайн", посочи Сачева.

"По мярката "Запази ме", която е за затворени бизнеси, имаше известно забавяне на средствата. То се дължеше на факта, че ние взехме решение директно да изплащаме средствата на работниците, а не на работодателите. Това увеличи многократно обема на работа, защото кандидастваха около 8000 работодатели за 46 000 работници", обясни Сачева.Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов