Гледаме тази вечер спектакъла "Под манастирската лоза”

Представлението е от 19:00 ч.

Днес от 19:00 ч. Драматичен театър „Никола Вапцаров” - Благоевград представя спектакъла "Под манастирската лоза" по Елин Пелин.
Цикълът от разкази на Елин Пелин „Под манастирската лоза” е изключително популярен, но никога досега не е поставян на сцена като цялостно произведение.
Режисьорският подход е нетрадиционен, визията е модерна, но в представлението витае българския дух – от традициите на народа ни и от красотата на Елин-Пелиновото слово.
„Създаването на този спектакъл беше много труден, но сладък, завладяващ процес, защото предизвикателствата са много. Да превърнеш в пълнокръвен театър чистата, прекрасна литература на Елин Пелин, да създадеш живи, запомнящи се ситуации и ярки образи и заедно с това – да запазиш непокътнат езика на Елин Пелин, да не го осъвременяваш грубо, да не редактираш, да съхраниш неговата красота и живописна образност. Разказите от цикъла са много далече от бита, те са прекрасни притчи за вярата, надеждата и любовта, витални послания, далеч надхвърлящи пределите на страната ни. С този цикъл разкази Елин Пелин наистина се превръща в автор със световно значение, надскочил регионалното, местното – велик разказвач”, споделя Калин Ангелов, режисьор на спектакъла.    
В представлението се използват обредни фолклорни песни, които актьорите пеят на живо, както и фолклорни притчи, които, включени в партитурата на спектакъла, служат за интермедийни моменти между отделните истории. Класическата творба е разказана с нетрадиционни методи. Интересен декор, костюми и мултимедийни похвати на сценографа Никола Налбантов ще покажат по модерен, театрален начин едно от великите български произведения.
В ролите ще видим актьорите Аладин Алиибрахим, Албена Чобанова, Александър Митев, Кънчо Кънев, Мариана Бонева, Мартин Лазаревски, Пепа Манева и Андраш Кончалиев.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"