Избрани Новини

Банскалия стана световен първенец по нумизматика

Освен приза за "Най-добър нов сет в света“ получава и 20 първи награди

Живеещият в Чикаго банскалия Костадин Везьов стана първият българин, световен първенец по нумизматика. С тази награда той завинаги записа името на България в историята на нумизматиката, информира chicago.bg. 

“Все още аз самият не мога да повярвам какво се случи. Ще ми е необходимо време, за да го осъзная”, каза Костадин Везьов.

Негов комплект (сет) с български монети е избран сред над 21 000 участници от цял свят с 1,2 милиона монети, подредени в 180 000 комплекта.
Когато се регистрира в съревнованието, Костадин си мечтае да се нареди сред първите, но реглеждайки другите колекции, някои от тях струващи по няколко милиона долара, му се струвало нереалистично и недостижимо постижение.
Везьов споделя, че вълнението му е било огромно, когато е очаквал резултатите и класирането. Казва също, че дори като състезател по ски-бягане и футболист не е имал такава предстартова треска.

“Когато научих резултата, че мой комплект печели Световната награда за най-добър нов сет в света, се развълнувах ужасно много, очите ми бяха насълзени. Това е награда не само за мен, но и за България”, добавя Костадин Везьов.

На страницата на Numismatic Guaranty Corporation (NGC) оценителите-експерти споделят, че са избрали неговата колекция да получи наградата благодарение на 92% завършеност. Тези монети на колекционера са натрупали около четири пъти повече точки от втория. Това е забележително постижение, тъй като в комплекта са предвидени 140 монети. Българинът е представил широка гама от деноминации и композиции, като повечето монети са юбилейни или възпоменателни от периода на Народна Република България. Всички монети са много трудни за намиране и комплектоване в качеството, в което Костадин ги е събрал. Най-добрите “парчета” в тази колекция включват:

10 златни лева – “Славянска азбука” от 1963 г. с качество – PF 67 Ultra Cameo
10 сребърни лева – “Годината на детето” от 1979 г.
25 сребърни лева – “Мечка и Мече” от 1989 г.
50 сребърни лева – “1300 г. България” от 1981 г., с качество PF 69 UC
Най-високо оценената българска монета от Олимпийските игри в Сеул 1988 на НРБ, с недостижимото качество PF 70 UC.
Освен приза за ,,Най-добър нов сет в света“ Динко, както го наричат приятелите му, получава и 20 първи награди в различните категории с български монети. Като победител в световна категория българинът ще получи и част от наградния фонд, който тази година е в размер на $25 000. Също така и персонализирана плакатна икона и монета, сертифицирана от NGC със специален етикет и родословие.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)